Mainos

Näin paljon bensan arvioidaan maksavan tänä kesänä

Polttoaineen hinta on perinteisesti noussut kesällä jonkin verran, toisinaan huomattavastikin.

Ensi kesänä bensiinin hintaan ei ole näillä näkymin odotettavissa ainakaan hirmupiikkiä. 

Teboilin huoltoasema- ja automaattiliiketoiminnan johtaja Henrik Tuulos sanoo, että ensi kesän lomakuukausien hintatasosta voidaan esittää vain arvauksia. Hän uskoo kuitenkin, että huippuhintaan 1,70 tuskin ylletään.

Bensan hinnan pohjalla vaikuttaa aina öljyn maailmanmarkkinahinta. Kesällä pohjoisamerikkalaiset ja eurooppalaiset siirtyvät sankoin joukoin renkaille, mikä lisää polttoaineen kysyntää voimakkaasti.

Kotimaan yksittäisten asemien pumppuhintoihin vaikuttaa voimakkaasti paikallinen hintakilpa. Kilpailutilanteen voi kuvitella, jos otetaan esimerkiksi kolme jakeluasemaa samassa risteyksessä, josta seuraavaan tankkauspisteeseen on matkaa 25 kilometriä.

– Bensiini on paikallisesti erittäin kilpailtu tuote, missään ei oikein ole rauhallista. Aina riippuu vähän, että onko paikallinen vai valtakunnallinen toimittaja, Tuulos sanoo.

– Se on niin Suomessa kuin maailmalaajuisestikin kaikessa vähittäismyynnissä: sijainti, sijainti ja sijainti. Kliseinen esimerkki, mutta näin se vain on.

Niin ikään St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen arvioi Helsingin Sanomissa perjantaina, että ensi kesänä bensiini näyttäisi maksavan vähemmän kuin 1,70 euroa litralta.

Öljyalan Keskusliiton kuluttajahintaseurannan mukaan 95-laatu on pyörinyt tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana 1,598 ja 1,631 euron välillä. Hintaseurannan mukaan yli 1,70 hintoja on viimeksi maksettu yleisesti toissa vuoden syksyllä.

Syynä verrattain maltilliseen hintaan on se, että raakaöljyn hinta on ollut pitkään vakaa ja nousu on ollut pientä. Jos nousu jatkuu hitaana, se heijastunee pumppuhintoihin Suomessa jopa vilkkaina lomakuukausina.

Äkilliset muutokset, kuten konfliktit tai hirmumyrskyt öljyntuotantoalueilla, voivat kuitenkin nopeasti heilauttaa öljyn maailmanmarkkinahintoja ja sitä kautta keventää myös suomalaisen tankkaajan kukkaroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.