Näin päätettiin: Uudet koronarajoitukset pääkaupunkiseudulla rajaavat yleisömäärää ja velvoittavat turvaväleihin sisätiloissa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään yleisötilaisuuksien rajoitusten kiristämisestä pääkaupunkiseudulla – näin kokoontumista rajoitetaan nyt 2:09
Katso video: Näin uudet linjaukset rajoittavat kokoontumista pääkaupunkiseudulla 20. elokuuta lähtien.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto linjasi uusista koronarajoituksista sekä yleisötapahtumissa että asiakastiloissa. Rajoitukset tulevat voimaan 20. elokuuta. Myös muualla Suomessa on voimassa olevia rajoituksia, mutta ne sallivat paremmin tapahtumien järjestämisen.

Etelä-Suomea koskevat rajoitukset tulevat voimaan Helsingin lisäksi Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Rajoitukset ovat voimassa 12. syyskuuta saakka.

Rajoitusten tultua voimaan yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa saa sisätiloissa olla korkeintaan 25 osallistujaa ja rajatuissa ulkotiloissa 50 osallistujaa.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi kulttuuritapahtumia, elokuvanäytöksiä ja urheilukilpailuja. Yleisöä voidaan sallia myös enemmän, mikäli ihmiset on mahdollista jakaa erillisiin lohkoihin, jotka eivät ole kontaktissa keskenään. Tämä vaatii jokaiselle lohkolle omat kulkuväylät, saniteettitilat sekä henkilökunnan.

Lohkomääräykset ovat vaativia toteuttaa, minkä vuoksi esimerkiksi Helsingin juhlaviikot päätyi peruuttamaan yhtä konserttia lukuun ottamatta kaikki esityksensä.

– Tämä on jalkapallostadioneille keksitty tapa, mutta sitä pykälää ei voi millään soveltaa meillä. Meillä olisi toistakymmentä lohkoa, joissa ihmisiä pitäisi karsinoida kuin possuja navetassa. Meidän toimintaedellytyksemme lakkasivat siihen, kommentoi Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula.

Rajoitukset eivät koske yksityistilaisuuksia, kuten perhejuhlia.

Kahden metrin turvavälivelvoite koskee myös lasten harrastuksia

Toinen aluehallintoviraston uusi määräys koskee eri tilojen turvavälivaatimuksia. Yli kymmenen hengen sisätiloissa tulee pystyä noudattamaan kahden metrin turvaväliä asiakkaiden tai seurueiden välillä, jos he ovat samassa tilassa vähintään 15 minuuttia.

Tämän toteutustavasta toimijoiden tulee myös laatia kirjallinen suunnitelma. Ulkotiloissa lähikontaktia ei ole määrätty metreissä, vaan yli 50 hengen rajatuissa ulkotiloissa pitää pystyä välttämään fyysistä kontaktia.

Määräys koskee sekä julkisia tiloja, kuten kirjastoja, uimahalleja, liikuntahalleja, sekä myös yksityisiä elinkeinoharjoittajia, kuten ravintoloita. Yksityiselämän piiriin rajoitukset eivät ulotu, eivätkä oppilaitoksiin, varhaiskasvatukseen tai ammattiurheiluun.

Sisäliikuntatilat on määritelty korkean riskin tiloiksi. Siksi siellä pitää pystyä takaamaan kahden metrin turvavälit, vaikka asiakkaita olisi samanaikaisesti alle kymmenen.

Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää vaadituin turvavälein, toiminta tulee keskeyttää.

Kahden metrin turvavälivelvoite koskee myös lasten ja nuorten harrastuksia. Tätä ovat kritisoineet esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.).

Kokoontumisia koskevia rajoituksia on voimassa ympäri Suomen

Aluehallintovirastot ympäri Suomen ovat tehneet rajoituksia, joskin pääkaupunkiseudun neljän kunnan alueelle tuleva on luonteeltaan kaikista jyrkin yleisötilaisuuksien lohkoamisvaatimuksen ja kahden metrin turvavälivelvoitteen vuoksi.

Tällä hetkellä yli 10 hengen yleisötapahtumia ja yli 50 hengen ulkotapahtumia koskevia rajoituksia on voimassa jo Satakunnan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Kainuun, Vaasan ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Lisäksi perjantaina tai lauantaina voimaan tulevat rajoitukset myös Etelä-Pohjanmaan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä, sekä Keski-Suomessa Jyväskylän, Äänekosken, Muuramen ja Laukaan kunnissa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnissa voimaan tulee myös kahden metrin turvavälivelvoite sisätiloissa samaan tapaan, kuin pääkaupunkiseudulla. Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä vastaava velvoite on jo voimassa.

Aluehallintovirastojen verkkosivuille rajoitukset on listattu paikkakunnittain.

Nämä rajoitukset ovat pääkaupunkiseutua kevyempiä myös siksi, että suurempienkin tapahtumien järjestäminen on mahdollista, jos Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön hygienia- ja turvallisuusohjeita voidaan noudattaa niin, että osallistujien turvallisuus voidaan taata.

Tällä hetkellä aluehallintovirastojen kokoontumisrajoitukset ovat kevyimpiä Lapissa ja Itä-Suomen alueilla. Itä-Suomen aluehallintovirasto parhaillaan selvittää rajoitusten tarvetta, ja ilmoittaa niistä mahdollisesti ensi viikon alussa.

Lue myös:

    Uusimmat