Uudenmaan liikunta-, virkistys- ja harrastustilat voi avata huomenna – Etelä-Suomen avi höllää rajoituksia myös Kymenlaaksossa

Tiede- ja kulttuuriministeriltä kysyttiin logiikasta koronarajoitusten taustalla – katso Antti Kurvisen vastaus 3:42
Video: Tiede- ja kulttuuriministeriltä kysyttiin logiikasta koronarajoitusten taustalla – katso Antti Kurvisen vastaus

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tänään julkaissut päätökset, joilla lievennetään ja puretaan koronarajoituksia Helsingin ja Uudenmaan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueilla. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa oleva päätös, jolla on määrätty tiettyjä liikunta-, harrastus- ja virkistystiloja suljettavaksi, kumotaan kokonaan huomisesta alkaen.

Kaikki tähän asti suljetut tilat voi siis avata tiistaina yleisön ja osallistujien käyttöön, mutta tilojen käytössä täytyy huolehtia edelleen terveysturvallisuudesta. Terveydenhuollon kuormitus on sairaanhoitopiirin lausunnon mukaan Uudellamaalla edelleen korkealla tasolla, mutta lain edellytykset tilojen sulkumääräykselle eivät enää täyty.

Tilan käytöstä vastaavan toimijan täytyy kuitenkin suunnitella, millaisin toimin tartuntariskiä voi ehkäistä. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi asiakaspaikkojen väljä sijoittelu, ilmanvaihdon tehostaminen tai kävijöiden tulon porrastaminen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tätä tartuntatautilain pykälään 58 d perustuvaa määräystä lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin ehkäisemisestä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 1.-15. helmikuuta välisen ajan.

Uudellamaalla sisätiloissa voi järjestää enintään 50 hengen kokoontumisia

Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksien rajoitusten lieventämisestä. Päätöksen myötä 1.-15. helmikuuta sisätiloissa voi järjestää enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia, jos kaikilla osallistujilla on määritellyt istumapaikat. Jos määriteltyjä istumapaikkoja ei ole, minkään kokoisia kokoontumisia ei voi järjestää. Ulkotilojen kokoontumisten yleisömäärää ei tähänkään asti ole rajoitettu aluehallintoviraston määräyksellä.

Tilojen käytöstä vastaavat toimijat tai tilaisuuksien järjestäjät voivat yhä edellyttää asiakkailta tai osallistujilta koronapassia samoilla periaatteilla kuin tähän asti, mutta passia ei voi tällä hetkellä käyttää vaihtoehtona rajoituksille.

Myös Kymenlaakson koronarajoituksia lievennetään

Tilojen sulkumääräystä lievennetään niin, että torstaina 3. helmikuuta voimaan tulevan uuden päätöksen myötä suljettuina täytyy edelleen pitää korkeamman tartuntariskin tiloja: joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat.

Edelleen suljetuissa tiloissa voi jatkaa lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa: uuden päätöksen myötä ikärajaa on nostettu vuodella niin, että jatkossa vuonna 2002 ja sen jälkeen syntyneet lapset ja nuoret voivat harrastaa ohjatusti suljetuissa tiloissa. Vastaava ikärajan muutos tulee huomenna voimaan Kanta-Hämeessä, jossa tilojen sulkupäätös pysyy toistaiseksi muuten ennallaan.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on lieventänyt uudella päätöksellä myös Kymenlaakson alueen kokoontumisrajoituksia. Huomisesta alkaen sisätiloissa voi järjestää enintään 50 henkilön tilaisuuksia, jos yleisöllä on määritellyt istumapaikat, ja enintään kymmenen henkilön tilaisuuksia, jos yleisöllä ei ole määriteltyjä istumapaikkoja. Ulkotilojen osallistujamäärää ei uuden päätöksen myötä enää rajoiteta.

Myös Päijät-Hämeeseen on suunnitteilla rajoitusten hölläämistä siten, että Päijät-Hämeessäkin saisi siis avata kaikki tällä hetkellä suljetuiksi määrätyt tilat.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto varautuu tarvittaessa tekemään uusia päätöksiä rajoitusten purkamiseksi ja lieventämiseksi nopealla aikataululla, jos rajoitukset eivät ole epidemiatilanteen valossa enää välttämättömiä. Virasto tiedottaa mahdollisimman pian tilanteen ja rajoitusten mahdollisista muutoksista.

Lähde: Aluehallintoviraston tiedote.

Lue myös:

    Uusimmat