Vaatimus yleisön lohkomisesta oli kuolinisku tämän vuoden Helsingin juhlaviikoille: "Ihmisiä pitäisi karsinoida kuin possuja navetassa"

Helsingin juhlaviikot joutuu perumaan konserttejaan viime tingassa uusien rajoitusten vuoksi – tapahtumasäätiö tekee valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen 6:45
Helsingin juhlaviikot joutuu perumaan konserttejaan viime tingassa uusien rajoitusten vuoksi – tapahtumasäätiö tekee valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Helsingin juhlaviikoilta perutaan kaikki konsertit yhtä lukuun ottamatta. Syynä ovat heikentyneen koronatilanteen vuoksi kiristyneet kokoontumisrajoitukset.

– Henkisesti valtava isku. Näen henkilökuntaa, keskustelen taitelijoiden ja alihankkijoiden kanssa, mutta yleisön reaktiota en näe. Ja siitä olen eniten surullinen. Juhlaviikkojen idea on, että elokuu on Helsingin paras kuukausi ja nyt se ei sitä taatusti ole, kuvailee Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Erityinen kuolinisku tapahtumalle oli vaatimus yleisön lohkomisesta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sisällä yli 25 henkilön ja ulkona yli 50 henkilön yleisöt pitää eriyttää omiin katsomonlohkoihinsa, joilla on omat sisäänkäynnit, WC:t, palvelupisteet ja henkilökunta.

– Tämä on jalkapallostadioneille keksitty tapa, mutta sitä pykälää ei voi millään soveltaa meillä. Meillä olisi toistakymmentä lohkoa, joissa ihmisiä pitäisi karsinoida kuin possuja navetassa. Meidän toimintaedellytyksemme lakkasivat siihen, Nikula kertoo.

Järjestäjät pitävät vaatimusta tartuntatautilain vastaisena ja aikoo etujärjestö MaRan kautta valittaa asiasta hallinto-oikeuteen. 

– Meidän käsityksemme mukaan tämä ei perustu tartuntatautilakiin. Meitä viisaammat juristit ovat samaa mieltä, ja olemme MaRan jäsen ja MaRa on tekemässä kantelua meidän nimissämme. Meillä tämä koskee Huvilatelttaa, Kaapelitehtaan tiettyjä tanssiesityksiä ja musiikkitalon konsertteja.

Rajoitukset eivät osu avajaispäivälle

Vaikka konsertit ovat pääasiassa peruttu, jotakin pystytään myös järjestämään. 

– Hassuahan on se, että rajoitukset tulee voimaan 20. elokuuta ja avajaispäivä on 19. elokuuta. Pystymme vetämään avajaispäivän konsertin Kaupunginorkesterin kanssa musiikkitalossa.

– Katsotaan mitä muuta päivään pystytään jättämään. 20. päivä eteenpäin esitykset perutaan, mutta meillä on koronavarmoja tapahtumia, kuten taidelahjoja ja 50 korttelikonserttia, Nikula kertoo. 

Konserttien perumisen myötä järjestäjät menettävät tulot, mutta kulut pysyvät Nikulan mukaan "aika täysimääräisinä". Hän kuitenkin toteaa, että tapahtuma on hakeutunut tapahtumatakuuseen.

– Aika paljon laskentaa on luvassa tulevina viikkoina ja sitten tiedämme, mikä on lopullinen tulos. Haaveena on, ettei meille maksa, vaan yhteiskunnalle, että ministeriö täyttää tyhjentyneen tilimme. 

– Juhlaviikkojen loppu tämä ei missään nimessä ole, Nikula vakuuttaa.

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Tänä vuonna tapahtuma olisi pitänyt järjestää 19.8- 5.9.  

Lue myös:

    Uusimmat