Näin opit muistamaan asioita entistä paremmin – poimi vinkit!

Vaikka muistiongelmat liitetään usein ikääntymiseen, kärsii huonosta muistista kaikenikäiset ihmiset. Mielessä onkin yllättävän vaikea pitää yhtäaikaisesti enemmän kuin muutama asia samanaikaisesti.

Vuonna 1956 psykologi George Miller totesi tutkimustensa perusteella, että ihmiselle tuottaa vaikeuksia muistaa samanaikaisesti enemmän kuin seitsemän asiaa. Tästä kertoo esimerkiksi se, että jos kenelle tahansa esitellään kerralla vaikkapa 20 ihmistä, jää näistä hyvin harvan nimi yhdellä kertaa mieleen.

Päivittäisten rutiinien avulla jokainen voi kuitenkin parantaa muistiaan. Poimi vinkit ja yllätä itsesi muistamalla jatkossa asioita entistä paremmin!

1. Kirjoita asioita suosiolla ylös

Vaikka muutamien tuotteiden muistaminen ruokakaupassa tuntuisi helpolta, kannattaa lista kirjoittaa ylös. Tuotteiden pyöritteleminen mielessä on turhaa, kun voit keskittyä muuhunkin ja olla varma siitä, että muistaa kaupassa ostaa kaiken tarvitsemansa.

Kirjoittamalla asiat ylös myös muistaminen helpottuu. Sanojen näkeminen kirjoitetussa muodossa auttaa nimittäin painamaan ne mieleen.

2. Luo erikoisia mielleyhtymiä

Yhdistämällä muistettavat asiat erikoisiin seikkoihin helpotat muistamista. Mitä erikoisemman mielleyhtymän luot, sitä todennäköisemmin myös muistat asian.

3. Sijoita asiat yhteen tilaan

Jos mielessä on pidettävä useampia asioita samanaikaisesti, voi muistamista helpottaa sijoittamalla asiat tyhjään huoneeseen. Nimien muistaminen helpottuu, kun paikalle kuvittelee samannimisiä hahmoja omasta menneisyydestä kuin henkilö, jonka nimi pitäisi pitää mielessä.

4. Tee jotain epätavallista

Joudutko usein miettimään, unohtuiko hella tai suoristusrauta taas päälle? Voit tehdä arkisesta tapahtumasta helpommin muistettavan tekemällä jotain epätavallista samaan aikaan, kun suoritat arkisen toiminnon. Kun myöhemmin mietit, muistitko tehdä kaiken tarvittavan, pysyvät arkisetkin asiat paremmin mielessä, kun muistat niihin liittämäsi oudot tapahtumat.

5. Älä tee ylitöitä

American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että ihmiset, jotka työskentelivät yli 55 tuntia viikossa, saivat keskivertoa huonommat tulokset sanavarastoa, havainnointikykyä ja muistia testanneissa kokeissa. Ylitöiden tekeminen voi pitkällä tähtäimellä siten heikentää muistia.

Lue lisää:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Rodale.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja