Näin meikkaaminen on muuttunut yli sadassa vuodessa – mikä vuosikymmenistä oli oma suosikkisi?

Tältä julkkikset näyttävät ilman meikkiä 0:58
Tältä elokuvatähdet ja mallit näyttävät ilman meikkiä!

Meikkaaminen on muuttunut vuosisadan aikana valtavasti, mutta miten? Asiaan perehtyi uutissivusto Insider.

Oli kyse sitten vaatemuodista tai juhlatyyleistä, trendit tulevat ja menevät. Milloin vaikutteita otetaan 1990-luvusta esimerkiksi vyölaukun muodossa ja milloin taas nostalginen kasari on muodissa.

Myös meikkitrendit vaihtelevat, ja vaikutteita haalitaan aiemmilta vuosikymmeniltä. Mutta miten meikkaaminen on muuttunut vuosisadan aikana?

1900-luvun alku – vain Hollywood-tähdet käyttivät meikkiä

Vuosituhannen alussa meikki oli näkyvimmin esillä Hollywood-elokuvissa tai tunnettujen muusikoiden kasvoilla. Meikkaaminen ei vielä tuohon maailmanaikaan ollut yleistä, vaan sitä pidettiin yksinomaan glamour-elämää elävien luksuksena.

1900-luvun alussa tehtiin kuitenkin merkittäviä edistysaskelia kosmetiikkateollisuuden suhteen. Esimerkiksi meikkibrändi Max Factor perusti oman kauneuslaboratorionsa vuonna 1909.

1900-luvun alussa naiset suosivat kalpeaa ja puuteroitua ihoa sekä värjättyjä huulia. Ensimmäinen huulipunissa nähty metalliputki keksittiin vuonna 1915.

1920-luku – huulet kasvojen keskipisteenä

Meikki yhdistettiin edelleen elokuva- ja musiikkialan kirkkaimpiin tähtiin. Moni meikeistä kiinnostunut nainen ottikin vaikutteita Hollywood-elokuvista.

Puuteri ja poskipuna olivat yleisesti suosittuja, mutta meikissä haluttiin korostaa huulia. Punahuulet olivat todellisia katseenkiinnittäjiä, sillä amorinkaarta korostettiin terävillä ja tarkoilla rajauksilla.

1930-luku – yksinkertainen on kaunista

Puuteroitu meikkipohja ja poskipuna pitivät myös 1930-luvulla pintansa.

Silmämeikissä ei leikitelty väreillä, vaan yksinkertainen oli kaunista. Naiset käyttivät luomissaan vaseliinia tai oliiviöljyä luodakseen kiiltävän vaikutuksen.

Ripset olivat myös tärkeä osa minimalistista meikkiä: niiden tuli näyttää mahdollisimman luonnollisilta.

1930-luvulla huoliteltuja ja kapeita kulmakarvoja pidettiin kauniina. Jotkut naiset ajelivat kulmakarvansa kokonaan pois ja loihtivat kulmakarvat piirtämällä ohuita viivoja esimerkiksi lyijykynällä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

1940-luku – sota-aika näkyi myös meikissä

Toinen maailmansota vaikutti myös sekä kosmetiikkateollisuuteen että naisten meikkaamiseen yleisellä tasolla. Sota-ajan köyhyys näkyi meikissä – tai itseasiassa sen vähyytenä. Meikkien hankkiminen oli todella vaikeaa korkeiden verojen sekä erilaisten sotamääräysten vuoksi.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Kulmakarvat muotoiltiin pyöreiksi kaariksi ja poskipunaa käytettiin hyvin säästeliäästi. Valtion virkamiehinä toimineet suosivat kuitenkin huulituotteita. 1940-luvun meikki ei ollut mitään ilman huulipunaa.

1950-luku – poskipunaa käytettiin runsaalla kädellä

Sodan jälkeen meikin käyttäminen yleistyi ja runsastui. Naiset halusivat raskojen sotavuosien jälkeen näyttää lumoavilta glamour-näyttelijöiltä.

Naiset suosivat paksua meikkipohjaa puuterin alla. Poskia korostettiin roosan sävyisellä poskipunalla ja kuten aiemmillakin vuosikymmenillä, punahuulet olivat edelleen muodissa. 1950-luvulla oltiin tosin rohkeampia huulipunien sävyjen suhteen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Naiset lisäsivät poskipunaa runsaalla kädellä poskiin ja sipaisivat sitä myös silmäkulmiin. Ripsivärin käyttö myös yleistyi, mutta sitä käytettiin tavallisesti vain yläripsissä.

Tiesitkö? Poskipunan käyttö on lisääntynyt tänä vuonna. Sitä saatetaan sipaista poskien lisäksi myös otsaan ja nenään – liekö inspiraation lähteenä 1950-luku!

1960-luku – silmämeikki on pop!

Jos aiempina vuosikymmeninä kulmat, posket ja huulet olivat tärkeä osa meikkiä, 1960-luvulla katse haluttiin kääntää silmiin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Luomissa käytettiin pigmenttisiä luomivärejä. Toiset varjostivat silmiään levittämällä luomiväriä siten, että silmän yläluomeen muodostuu leikkaus, eli meikkitermein cut crease.

Silmämeikki viimeisteltiin mustilla silmän rajauksilla, joita tehtiin myös silmän niin kutsuttuun vesirajaan.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Tiesitkö? Cut crease on tänäkin päivänä suosittu meikkitrendi!

1970-luku – luonnollisuus on kaunista

Siinä, missä vuosikymmen aiemmin suosittiin aiempaa rohkeampaa silmämeikkiä, 1970-luvulla moni nainen jätti kokonaan meikkaamatta. Syynä oli se, että naiset halusivat taistella stereotypioita vastaan. Myös meikkibrändit huomasivat liberaalin suuntauksen ja toivat markkinoille mahdollisimman luonnollisia vaihtoehtoja.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Meikissä suosittiin hehkuvaa ihoa ja silmämeikiksi riitti pelkkä ripsiväri. 1970-luvulla alettiin suosia myös disco-tyyliä ja kaikkein rohkeimmat naiset inspiroituvat punk-musiikkigenrestä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

1980-luku – värien loistoa

Silmämeikki oli kasarilla rohkea ja leikittelevä. Luomissa suosittiin eri pastellisävyjä. Vaaleanpunainen, violetti ja sininen luomiväri olivat suosittuja.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Eyeliner teki jälleen paluun, ja moni kehysti silmiään paksuilla rajauksilla sekä silmän ylä- että alaluomilla. ja Mustalla rajauskynällä tehtiin kasvoihin myös kauneuspilkkuja. Kauneusvaikutteita otettiin etenkin popin kuningattarelta Madonnalta.

1990-luku – hohtoa ja kimallusta

Ennen vuosituhannen vaihdetta ohuet kulmakarvat tekivät paluun. Myös sininen luomiväri oli edelleen muodissa. Huulista haluttiin mahdollisimman hohtavat ja kiiltävät ja huulikiillot olivatkin vuosikymmenen suosituimpia tuotteita. Huulissa saatettiin nähdä jopa ruskean eri sävyjä.

Kiiltävien huulien lisäksi kasvojen hohtoa lisättiin erilaisilla feikkijalokivillä, joita liimattiin kulmakarvojen yläpuolelle ja poskiin. Glittergeeliä saatettiin lisätä olkapäille ja kaulaan.

Tiesitkö? Hohtava meikki ja glitter on tehnyt jälleen paluun meikkiin. Kyseinen trendi saattaa näkyä myös tulevana kesänä festarityyleissä.

2000-luvun alku – meikki oli yhtä poskipunaa

Vuosituhannen vaihteen jälkeen poskissa käytettiin valtavasti poskipunaa ja pinkki huulikiilto oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Myös kasarimaista, raskasta silmien rajausta suosittiin vastapainona kevyelle ja yksinkertaiselle huulimeikille.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

2010-luku – meikkaaminen kuuluu kaikille

2010-luvun ehdoton hitti on ollut niin sanottu smoky eye -silmämeikki. Yksinkertaisuudessaan tummaa luomiväriä laitetaan sekä ylä- että alaluomille.

Vuosikymmenen aikana ripsienpidennykset ja irtoripset ovat olleet todella suosittuja – niin naisten kuin meikkaavien miestenkin keskuudessa. Myös niin kutsutut Instagram-kulmat sekä kasvojen varjostus on ollut olennainen osa onnistunutta meikkiä.

Jos kuva ei näy, voit katosa sen täältä

Miehet ovat alkaneet käyttämään 2010-luvulla rohkeammin ja avoimemmin meikkiä. Jos aiempina vuosikymmeninä meikki oli vain osa miesrokkareiden elämäntyyliä, nykyisin on erittäin tavallista, että myös miehet ovat taitavia meikkaajia.

Maailman kuuluisimpiin kosmetiikka-alan vaikuttajiin lukeutuvat esimerkiksi James Charles ja Jeffree Star, jotka ovat molemmat lanseeranneet omat meikkisarjansa.

Lähde: Insider

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat