Näin laihdut, vaikka lappaisit lautasen yhtä täyteen kuin ennenkin

Laihduttajan kannattaa kiinnittää huomiota ruoan kalorimääriin annoskoon sijaan, vinkkaa tuore tutkimus. Lautaselle olisi hyvä valita vähemmän energiaa sisältäviä ruoka-aineita, kuten salaattia.

Yhdysvaltalaisen Penn Staten yliopiston tutkimuksessa todettiin, että laihduttajan kannattaisi annoskoon pienentämisen sijaan pitää silmällä ruoan kaloripitoisuutta, kertoo Time.com. Tutkimuksen mukaan se näyttäisi olevan varmempi tapa laihtua.

Annoskoko voi hämätä

Appetite-lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 102 naista, joista 39 oli ollut aiemmin mukana vuoden mittaisessa painonpudotustutkimuksessa. Naiset jaettiin tämän perusteella ryhmiin.

Kaikki naiset tulivat tutkimuslaboratorioon kerran viikossa kuukauden ajan syömään yhden aterian. Tarjolla oli seitsemän ateriavaihtoehtoa, joista sai valita mieleisensä.

Tutkijat olettivat, että painonpudotutkimukseen osallistuneet naiset olisivat syöneet vähemmän, koska heitä oli edellisen tutkimuksen yhteydessä ohjeistettu laihduttamaan eri tavoin, esimerkiksi mittaamalla annoskoot ja laskemalla ruokien kaloripitoisuuksia. Aiempi tutkimus oli keskittynyt vahvasti annoskoon muuttamiseen.

Tutkijat huomasivat kuitenkin, että naiset molemmissa ryhmissä lankesivat niin sanottuun annoskokoansaan eli heillä oli taipumusta syödä enemmän, kun tarjolla oli suurempia ruoka-annoksia. Koulutukseen osallistuneiden ja verrokkiryhmään välillä ei ollut merkittävää eroa sen suhteen, paljon ruokaa he söivät. 

Aiempaan tutkimukseen osallistuneet naiset kuitenkin valitsivat lautaselleen vähemmän energiaa sisältäviä ruokia, kuten salaattia. Näin ollen he saivat ruoasta vähemmän energiaa, vaikka söivät sitä saman verran kuin toinen ryhmä.

Kannattaa keskittyä ruoan laatuun

Tutkimuksen tekoon osallistunut jatko-opiskelija Faris Zuraikat ravitsemustieteiden laitokselta ei ole tuloksesta kovin yllättynyt.

– Tämä on kuitenkin hyvä muistutus siitä, että toimivassa dieetissä ei nähdä nälkää, Zuraikat kommentoi Time-verkkosivustolle.

Tutkimuksen mukaan ihmisten tulisikin keskittyä ruoan laatuun. Paljon vettä sisältävissä ruoka-aineissa, kuten hedelmissä ja vihanneksissa, on yleensä vähemmän kaloreita.

Salaattia ei toki tarvitse syödä kaiken aikaa, mutta joka aterialla olisi hyvä olla jotain vihreää. Valitsemalla vähemmän kaloreita sisältäviä ruokia voi syödä enemmän ja tulee todennäköisesti myös helpommin kylläiseksi.

Lähde: Time.com

Millaista liikuntaa aivot kaipaavat?

0:56

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja