Mainos

Näin kasvatte yhteen ettekä erilleen

Varsin moni parisuhde päättyy siihen, että ”kasvettiin erilleen”. Niin voi käydä, kun ihmiset ajan myötä muuttuvat, mutta suhteesta puuttuu kommunikointi ja sitä kautta keskinäinen ymmärrys. Tilanne voi kehittyä pahaksi hiljalleen ilman räjähtäviä riitoja.

Yhteen kasvaminen parisuhteessa vaatii, että on avoin omista ajatuksistaan, vastaanottavainen kumppanissa tapahtuville muutoksille sekä valmis neuvottelemaan erimielisyyksistä. Women's Health Mag haastatteli psykoterapeutti Tina B. Tessinaa siitä, miten tässä voi onnistua.

Olkaa siirappisia kolme kertaa useammin

Saako termi ”rakastelu” sinut irvistämään? Pidätkö ystävänpäivää kornina ja turhanpäiväisenä humpuukina? Nykyään on ehkä helpompaa olla kyyninen kuin osoittaa kiintymystä, mutta jos parisuhteessa haluaa kulkea samaan suuntaan, romantiikkaa on heräteltävä aika ajoin.

Gottman Instituutissa tehdyn tutkimuksen perusteella yhdessä pysyneet parit tekivät suhteessaan aloitteita lähes kolme kertaa useammin kuin ne, jotka erosivat. Etsikää siis pitkin viikkoa tapoja olla yhteydessä: katsokaa televisiota käsi kädessä, lähettäkää spontaanisti rakkausviestejä tai nauttikaa yhdessä lämpimästä suihkusta.

Käyttäkää huumoria vapauttavana voimana

Erimielisyydet vetävät kumppaneita vastakkaisiin suuntiin, joten kireinä hetkinä kannattaa vapauttaa tunnelmaa naurun kautta. Jos takana on erityisen epäonnistunut vierailu sukulaisilla, voi vaikka tokaista, että sehän meni hyvin. Jaettu huumori rentouttaa ja viestii: tiedän, että tämä oli ikävää, mutta yhdessä pääsemme siitä yli. Kun toinen huolenkin hetkellä rauhoittaa ja saa aikaan tunteen siitä, että konfliktista huolimatta pysymme yhdessä, keskinäinen side voimistuu.

Katsokaa toisianne

Kun kumppanisi puhuu – varsinkin hänelle tärkeästä asiasta tai uudesta kokemuksesta –, ota edes pariksi sekunniksi katsekontakti ja hymyile. Tällöin hän tuntee tulevansa ymmärretyksi, mikä taas tuo teitä lähemmäs toisianne.

Koskettakaa toisianne aina, kun mahdollista

Fyysinen yhteys liimaa teitä yhteen myös henkisesti, joten aina tilaisuuden tullen istu lähelle kumppaniasi. Käperry mieluummin hänen viereensä kuin huoneen toisella laidalla olevalle nojatuolille. Aseta sitten kätesi hänen käsivarrelleen tai jalalleen. Kokeile samaa, kun istutte autossa: huomaat, että keskustelu muuttuu heti lämpimämmäksi. Riidan jälkeenkin kannattaa kääntyä kasvokkain ja pitää kumppanin käsiä omissaan, niin henkinen kuilu lyhenee.

Puhukaa elämässänne meneillään olevista muutoksista

Oli kyseessä sitten suunnanvaihdos työuralla, perheenperustamisen kyseenalaistaminen tai herääminen siihen, että nauttiikin nykyään enemmän rauhallisista koti-illoista kuin juhlimisesta, prioriteettien muuttumisesta kannattaa keskustella avoimesti. Näin kumppani tuntee olevansa osa prosessia eikä hänelle tule sokkina, että toinen haluaakin vielä odottaa ennen raskauden yrittämistä tai on ajatellut irtisanoutua työstään.

Puhukaa suhteenne tilasta

Säännölliset treffi-illat ovat välttämättömiä yhteenkasvamisen kannalta. Niihin kannattaa sisällyttää suhteen tilaa koskevia ”kehityskeskusteluja”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että puhutte keskenänne siitä, mikä välillänne on hyvin ja mikä huonosti.

Kertokaa myös vuorotellen, mistä olette toisillenne kiitollisia. Esimerkiksi näin: kiitos, että teit vähän enemmän kotitöitä, kun jouduin itse jäämään ylitöihin. Tai kiitos, että hieroit selkääni, kun olin aivan jumissa. Kun kehutte ja kunnioitatte toinen toisianne, olette myös motivoituneempia pysymään suhteessa.

Jos suhteessanne on asioita, joihin haluaisitte parannusta, esittäkää myös idea siitä, miten sitä voisi parantaa. Jos toiveena on harrastaa useammin seksiä, voit ehdottaa, että alkaisit mennä aikaisemmin nukkumaan, jotta siihen olisi enemmän energiaa. Tai jos toista häiritsee sotkuinen talo, hän voi kysyä, minkälainen systeemi sen ratkaisemiseksi voitaisiin yhdessä kehitellä. Kun pieniinkin asioihin tarttuu heti tiiminä, ne eivät eskaloidu isoiksi ongelmiksi.

Puhukaa menneisyydestänne ja tulevaisuudestanne yhdessä

Muistelkaa, miten tapasitte, millaista seurustelun alkuaika oli ja mitä kaikkea hulluakin olette kokeneet yhdessä. Kun muistutatte toisianne ja itseänne yhteisestä historiasta, keskinäinen side vahvistuu. Toisaalta muistakaa myös keskustella tulevaisuuden toiveistanne, oli kyseessä sitten koiranpennun hankkiminen tai mökin ostaminen. Näin menneisyytenne, nykyisyytenne ja tulevaisuutenne nivoutuu jatkumoksi, jossa etenette samaan suuntaan.

Lähde: Womenshealthmag.com

"Sitä oikeaa ei ole olemassa"

Rakkaustohtori Jason Lepojärvi kumoaa kolme rakkauteen liittyvää myyttiä.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja