Näin karusti sopimuskikkailu iskee Postin vuokratyöntekijöiden palkkoihin – liitto: jopa kymmenien prosenttien pudotus

15:55
Mitä Postille pitäisi tehdä? Katso videolta, mitä Huomenta Suomessa vierailleet kansanedustajat vastaavat?

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU syyttää valtionyhtiö Postia työehtosopimuskikkailusta, jonka suuruista ei olla aiemmin Suomessa nähty.

Kiistan kärjistymisessä on kyse Postin käyttämistä vuokratyöntekijöistä, joita siirretään SOLin tytäryhtiöstä toiseen ja samalla halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Osa työntekijöistä on jo huhtikuusta alkaen tehnyt halvemmalla sopimuksella töitä. Nyt käytäntö laajenee.

PAU kertoo useiden alueellisten pääluottamusmiestensä saaneen viime viikolla ilmoituksen, jossa Posti ilmoittaa alkavansa käyttää satoja vuokratyöntekijöitä halvemmilla työehdoilla SOL Logistiikkapalvelut Oy:n kautta. Tällä hetkellä osa työstä tehdään yhä SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n nimissä.

Lähentelee minimipalkkaa

Vanhassa SOLin yrityksessä työntekijöiden aloituspalkka on 11,34 euroa PAU:n käyttämän työehtosopimuksen mukaisesti. Uudessa SOLin tytäryhtiössä aloituspalkka on 8,90 euroa Medialiiton jakelusopimuksen perusteella.

Suomessa ei ole lakiin kirjattua vähimmäispalkkaa, mutta käytännössä alle kahdeksan euron tuntipalkan työehtosopimuksia ei ole.

Muutoksen myötä satojen työntekijöiden palkka putoaa rajusti usealla sadalla, jopa yli tuhannella eurolla. Yhteensä puhutaan vajaasta tuhannesta työntekijästä.

Palkan pudotus on prosenteissa laskettuna noin 20-40 prosenttia.

Postilla on tällä hetkellä noin 22 000 työntekijää. MTV Uutisten tietojen mukaan heistä jopa 10 000 on palkanalennussuunnitelmien kohteena.

Näin työehtosopimuksen muutos näkyy palkoissa

Esimerkki 1: Postinjakaja, muu Suomi, työkokemus 3 vuotta. 

Kuukausipalkka on nyt 1978,05 €, palkka pienenisi -436,07 € / kuukaudessa (-22 %).

Esimerkki 2: Postikeskuksen käsittelijä, Helsinki, työkokemus 16 vuotta.

Kuukausipalkka on nyt 2306,05 € + sovittu palkanosa 92,24 € = 2398,29 €. Palkka pienenisi -1230,65 € / kuukaudessa (-42 %).

Esimerkki 3: Postikeskuksen käsittelijä, muu Suomi, työkokemus 10 vuotta.

Työaika 25 tuntia viikossa (lisätyötä 5 tuntia viikossa) = 30 tuntia/viikko. Palkka on nyt kahden viikon jaksolla 899,14 €. Palkka pienenisi -303,34 €/2 viikkoa (-34 %)

Lähde: PAU

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja