Mainos

HS: Posti kaavaileekin 8000 työntekijän palkan alentamista – pääministeri Rinne ehdottaa ratkaisuksi "tuntuvaa" kertakorvausta

3:08

Postin kaavailemat palkanalennukset koskevatkin huomattavasti suurempaa työntekijäjoukkoa. Pääministeri Antti Rinne (sd.) toivoo Postilta oikeudenmukaisia ratkaisuja. 

Helsingin Sanomien mukaan Posti kaavailee alentavansa jopa 8000 työntekijänsä palkkaa. Tällä hetkellä Postilla työskentelee noin 22 000 työntekijää, mikä tarkoittaa sitä, että palkanalennukset koskevatkoin noin joka kolmannen työntekijän palkkaa.

Palkanalennukset koskevat lähinnä lajittelijoina työskenteleviä. Heitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn työehtosopimuksen piirissä olleet työt siirtyvät Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin kustannussäästösyistä.

Aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että palkanalennukset koskisivat vain 700 työntekijää, mutta uudet tiedot osoittavat kyseessä olevan huomattavasti laajempi vyyhti. Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjolan mukaan laajempaan hankkeeseen viitattiin jo aiemmassa tiedotteessa – mutta epäsuorasti.

Tuolloin kerrottiin, että Posti pyrkii 150–200 miljoonan euron kustannussäästöihin vuosien 2019–2021 aikana.

Antti Rinteellä useita ratkaisuja

Postin tilanne on myös Antti Rinteen mukaan hallituksen tiedossa. Pääministerin mukaan Postin on neuvoteltava työntekijöidensä kanssa oikeudenmukaisesta palkasta, jolla myös heikkotuloiset tulevat edelleen toimeen pääkaupunkiseudulla.

– Yksi vaihtoehto voisi olla sen selvittäminen, voiko asian ratkaista jollain rahallisella kertakorvauksella, Rinne pohtii ratkaisua, jota on hyödynnetty aiemminkin vastaavanlaisissa riitatilanteissa. 

Myös valtio voisi tulla kimurantissa tilanteessa puolitiehen vastaan: Rinteen mielestä valtio voisi luopua joksikin aikaa osasta Postilta vaatimistaan tuottotavoitteista Postin pienipalkkaisten työntekijöiden elinolosuhteiden turvaamiseksi.

Pääministerin mukaan kustannussäästöjä voitaisiin etsiä myös muualta, esimerkiksi erilaisista syrjäseutujen teknologiaratkaisuista. 

Postin työntekijöiden palkkoihin liittyvä keskustelu kiivastui entisestään, kun kävi ilmi, että Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen nauttii huimista tuloista samalla, kun työntekijöiden tuloja leikataan suurella kädellä

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja