5 tapaa mokata vessassa – vältä näitä virheitä!

Sorrutko seuraaviin yleisiin virheisiin käsiä pestessä? Varo vain, ettet levitä bakteereja ympäriinsä.

Käsienpesun rutiini opetellaan jo lapsena, mutta kuka oikeastaan tekee sen oikein? Journal of Environmental Health -lehdessä vuonna 2013 julkaistuun tutkimukseen osallistuneista vain viisi prosenttia pesi käsiään tarpeeksi pitkään käytyään wc:ssä. 23 prosenttia osallistujista ei käyttänyt lainkaan saippuaa ja kymmenes ei pessyt käsiään lainkaan!

Käsienpesu on yksi parhaista tavoista estää pöpöjen leviäminen, erityisesti flunssakauden aikana. Ota selvää, sorrutko viiteen yleiseen virheeseen!

1. Jätät käsien pesun väliin silloin tällöin

Etkö pese käsiäsi lainkaan käytyäsi vessassa? Se ei todellakaan ole oikein. Jos jätä kätesi pesemättä, levität samalla pöpöjä ja oven kahvasta, wc:n huuhtelunapista ja muilta pinnoilta keräämiäsi bakteereita eteenpäin.

Iho tarjoaa hyvän suojan bakteereilta, mutta limakalvot ovat alttiita pöpöille. Keskiverto ihminen koskettaa kasvojaan 16 kertaa tunnissa, joten saatat hyvinkin levittää vessasta keräämiäsi pöpöjä suuhusi tai silmiisi.

Kädet pitäisi pestä myös ennen ruokailua tai ruoanlaittoa, jottet saastuttaisi ruokaa. Pese kädet myös silloin, kun olet vienyt roskat tai puhdistanut kissanhiekkalaatikon.

2. Et käytä saippuaa

Saippua tekee muutakin kuin saa kädet tuoksumaan hyvältä. Se saa ihoon tarrautuneet pöpöt irtoamaan. Bakteerien ja virusten pinta on osin rasvainen ja saippuan ainesosat saavat aikaan kemiallisen reaktion, joka tarraa pöpöihin saaden ne huuhtoutumaan vaahdon mukana.

Alkoholipohjaiset saippuat tappavat pöpöjä nopeammin kuin tavallinen saippua ja vesi. Muista myös, että nestemäinen saippua on yleensä tehokkaampaa kuin palasaippua, joka voi saastua herkemmin.

3. Et saippuoi tarpeeksi

Saippua ei auta, jos huuhtelet sen pois välittömästi. Käsiä pitää hangata yhteen ainakin 20–30 sekuntia eli tarpeeksi kauan hyräilläksesi Paljon onnea vaan -laulun kahdesti. Käytä aika siihen, että saippuoit kummatkin kämmenet, kämmenselät ja sormien välit. Aseta toinen käsi toisen päälle ja hiero niitä vastakkin, sormet limittäin. Vaihda sitten käsien paikkaa. Näin saat saippuoitua kaikki sormet.

Yksi kohta, joka usein jää pesemättä: kynnenaluset. Bakteerit ja virukset jäävät helposti kynsien alle jumiin. Muista siis pestä myös sieltä!

4. Käytät aina kuivaimia

Tutkimusten mukaan paperiset käsipyyhkeet ovat paras vaihtoehto käsien kuivaamiseen. Suurin ongelma käsienkuivainten kanssa on siinä, etteivät ihmiset käytä niitä tarpeeksi pitkään eivätkä kädet ehdi kuivua. Märät kädet levittävät bakteereja enemmän kuin kuivat. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että jos kädet on pesty huonosti, käsienkuivaimet lennättävät pöpöt käsistä ympäri kylpyhuonetta.

5. Kosketat asioita heti pesun jälkeen

Jos oletkin pessyt kätesi hyvin, pilaat kaiken, jos kosket likaisiin paikkoihin jo ennen kylpyhuoneesta poistumistasi. Käytä paperipyyhettä sammuttaaksesi hanan ja toista pyyhettä käsien kuivaamiseen. Ota vielä yksi paperipyyhe mukaasi, jonka avulla voit avata oven. Muista, että kymmenes ihmisistä ei pese käsiä lainkaan vessassa käytyään, joten bakteereita on kaikkialla!

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat