Näin jakautuu Vesa-Matti Loirin perintö: Tällaisista yksityiskohdista perikunta riitelee – tytär vihjailee rikoksella

Edesmenneen taiteilijan Vesa-Matti Loirin testamentissaan määräämä pesänjakaja ei kelvannut osalle hänen perillisistään. Loirin tytär Jenni Loiri vihjailee käräjäoikeuteen toimittamassaan asiakirjassa jopa mahdollisella rikoksella liittyen hänen isältään jääneen yrityksen rahaliikenteeseen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus alkoi käsitellä perintöriitaa eilen keskiviikkona. Oikeus antaa asiasta ratkaisunsa 6. huhtikuuta.

Vesa-Matti Loiri itse toivoi testamentissaan, ettei hänen perinnöstään syntyisi riitaa. Näyttelijä menehtyi syöpään viime elokuussa 77-vuotiaana.

Alle on tiivistetty asiat, joista perikunta riitelee.

1. Testamentin sisältö

Vesa-Matti Loiri jätti pääosan omaisuudestaan kolmelle elossa olevalle lapselleen Jenni, Sampo ja Ukko Loirille. Tämän lisäksi hän jätti kaikki pianonsa, rumpunsa ja äänilaitteensa ex-vaimolleen Stina Edelmannille ja 15 000 euroa ex-vaimolleen Riitta Loirille.

Vesa-Matti Loiri jätti managerilleen Pete Eklundille kaikki palkintoesineensä. Lisäksi hän määräsi Eklundin myymään Lapin mökin, purkamaan mökin omistavan Ramppivalo Oy:n ja jakamaan varat perillisille.

Lapsuudenystävälleen Jorma Alvesalolle Loiri jätti itse maalaamansa neljä taulua.

Ex-vaimo Stina Edelmann ja hänen ja Vesa-Matti Loirin yhteiset pojat Sampo ja Ukko ovat hyväksyneet testamentin sellaisenaan Loirin tahdon mukaisesti. Ex-vaimo Riitta Loiri tyttärensä Jenni Loirin kanssa vastustaa testamentin sisältöä.

Lue myös: 

2. Pesänjakaja

Vesa-Matti Loiri määräsi testamentissaan kuolinpesänsä jakajaksi lakimies Tuula Rainton. Rainto on hakenut käräjäoikeudelta pesänjakajan tehtävää.

Loirin ex-vaimo Riitta Loiri tyttärensä Jenni Loirin kanssa vastustaa Ranton määräämistä pesänselvittäjäksi ja jakajaksi.

Heidän mukaansa Rainto on jäävi tehtävään, koska hän laati itse Loirin testamentin. Tyttären mukaan Rainto on lisäksi hyvä ystäväPete Eklundinkanssa, jolle Loiri jätti omaisuuttaan ja siihen liittyviä tehtäviä.

Jenni Loiri kokee Rainton myös asenteeltaan negatiiviseksi itseään kohtaan.

Ex-vaimon mukaan Rainto ei ole samoista syistä tehtävään pätevä, ammattitaitoinen ja puolueeton. Riitta Loirin mukaan Rainton laatimissa testamenteissa on puutteita.

Jenni ja Riitta Loiri esittävät pesänselvittäjäksi ja pesänjakajaksi asianajaja Leena Vestoa.

Stina Edelmann ja Sampo sekä Ukko Loiri vastustavat Vesa-Matti Loirin testamenttimääräyksistä poikkeamista.

3. Kaksi testamenttia

Vesa-Matti Loirilta on löytynyt kaksi kahden viikon välein laadittua testamenttia, joista ensimmäinen on kirjattu päivämäärälle 7. huhtikuuta ja toinen 25. päivä huhtikuuta 2022.

Jälkimmäiseen testamenttiinsa taiteilija oli tehnyt muutoksen, jossa hän jätti 15 000 euroa ex-vaimolleen Riitta Loirille. Muutoin testamentit olivat samansisältöisiä.

Jenni ja Riitta Loiri ihmettelevät kahta testamenttia.

4. Omaisuuden määrä

Jenni Loiri kyseenalaistaa jaettavan omaisuuden määrän. Hänen mukaansa Loiri tienasi viimeisen kymmenen elinvuotensa aikana noin kolme miljoonaa euroa, eikä elänyt tuhlailevasti. Tytär ihmettelee, mihin isän omaisuus on kadonnut.

Vesa-Matti Loiri määräsi testamentissaan, että hänen managerinsa Pete Eklund saa myydä Ramppivalo Oy:n omistaman Lapissa sijaitsevan mökin eli Kiinteistöyhtiö Kelohongan osakkeet. Tämän jälkeen Loirin testamentin mukaan Ramppivalo on purettava ja varat jaettava perillisille.

Vesa-Matti Loiri toimi Ramppivalo Oy:n toimitusjohtajana vuodesta 2018 alkaen. 

Jenni Loiri huomauttaa, että Eklund on Ramppivalon hallituksen varajäsen. Jenni Loirin mukaan pesänselvityksessä on tarkasteltava yhtiön rahaliikenne ja se, onko siinä syytä epäillä rikosta.

Tähän Eklund on esteellinen.

5. Omaisuuden jako

Jenni ja Riitta Loirin mukaan Vesa-Matti Loiri tahtoi jättää koko omaisuutensa lapsilleen. Molemmat ovat yllättyneitä siitä, että Loiri oli jättänyt omaisuuttaan myös managerilleen Pete Eklundille ja muille henkilöille.

Tyttären mukaan hänen isänsä oli alkoholisti ja käytti vahvaa lääkitystä. Lisäksi vakava sairaus oli tehnyt hänestä erittäin väsyneen ja alttiin painostukselle.

6. Luopuminen

Vesa-Matti Loirin managerina toiminut Pete Eklund on ilmoittanut luopuvansa kokonaan Vesa-Matti Loirin hänelle jättämistä palkintopysteistä ja Lapin mökin myyntitehtävästä.

Luopumisilmoitus ei ole muuttanut Jenni ja Riitta Loirin epäilevää suhtautumista Eklundiin.

Jorma Alvesalo on niin ikään luopunut taulukokoelmasta, jonka Vesa-Matti Loiri jätti hänelle. Tauluja on neljä ja ne ovat Vesa-Matti Loirin itsensä maalaamia.

Lue myös:

    Uusimmat