Vesa-Matti Loiri on tiettävästi historian toinen suomalainen, jonka hautajaiskuluihin ministeriö osallistuu

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Vesa-Matti Loirin hautajaisia seurataan MTV Uutiset Livessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö osallistuu tänään pidettävien taiteilija Vesa-Matti Loirin hautajaisten kuluihin. Kerta on tiettävästi toinen, kun ministeriö osallistuu suomalaisen kulttuurivaikuttajan hautajaiskuluihin.

Rahallisen panoksen lisäksi paikalla hautajaisissa on lisäksi valtiovallan edustusta pääministerin ja kulttuuriministerin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiesten muodossa.

– Vesa-Matti Loiri on itsenäisyytemme ajan rakastetuimpia ja suurimpia taiteilijoita. Hän on liikuttanut lukemattomia suomalaisia yli sukupolvien. Suuri suomalainen on jättänyt kansakuntaamme pysyvän jäljen. Siksi haluamme koko valtioneuvostona kunnioittaa muistoa, ministerit kertoivat taannoin tiedotteessa.

Kuolemaa seurasi keskustelu valtiollisista hautajaisista

Loirin poismenon jälkeen käytiin myös keskustelua siitä, voisiko Loirille pitää valtiolliset hautajaiset. Tätä ehdotti muun muassa opetus- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.).

Valtiollisia hautajaisia ei kuitenkaan tullut, ja viimeisimmässä opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa todetaankin, että ”varsinaiset valtiolliset hautajaiset järjestetään jatkossakin pääsääntöisesti presidenteille”.

Ministerit ovat kuitenkin aiemmin kertoneet, että eri ministeriöt valmistelevat toimia, joilla Loirin perintöä voitaisiin kunnioittaa yli sukupolvien.

Aiemmin maksettiin mäkikotkan hautajaiskuluja

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että sen tiedossa ei ole, että ministeriö olisi aiempina vuosinakaan osallistunut muiden kuin Matti Nykäsen hautajaiskuluihin.

Arkun, uurnan, kuolinilmoituksen ja hautakiven kaltaisten ilmeisten kulujen lisäksi hautajaiskuluina valtion varoista maksettiin muun muassa kukat, ruuat juomineen, tilaisuuden järjestyksenvalvonta sekä sen valokuvaus ja videotallenne. Hautajaiskuluja tuli maksettavaksi lopulta runsaat 18 700 euroa. Maksimiksi kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) oli päätöksessä ilmoittanut 20 000 euroa.

Myös Matti Nykäsen kuoleman jälkeen käytiin keskusteluja valtiollisista hautajaisista. Tuolloin valtiollisia hautajaisia ehdotti silloinen kulttuuriministeri Sampo Terho. Ehdotus kuitenkin torjuttiin nopeasti, myös Nykäsen oman perheen puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat