Näin Huuhkajat pitää EM-vastustajansa varpaillaan: "Todella paha vastustaja – millään joukkueella ei ole ollut helppoa"

8:42
Martti Kuusela teki merkittävän huomion Huuhkajien avausvastustajasta, suosittelee Markku Kanervalle pelitaktiikkaa: "Saadaan Tanskan peli rikki."

Altavastaaja Suomen tapa pelata on varmasti jalkapallon EM-kisavastustajilla Tanskalla, Venäjällä ja Belgialla hyvin tiedossa, mutta Huuhkajat pystyy myös omalla toiminnallaan ohjaamaan pelien kulkua jopa isoja maita vastaan, toteaa MTV Urheilun asiantuntija Mehmet Hetemaj tänään alkavista kisoista.

Suomen pelitavan ydinajatus on helposti tiivistettävissä: oma pää pyritään pitämään puhtaana viiden miehen puolustuslinjalla, ja omia paikkoja luomaan nopeilla vastahyökkäyksillä oikea-aikaisia juoksuja tekevän Teemu Pukin jalkaan.

Tämä ei tule yllätyksenä vastustajille. Pahemman paikan eteen vastustajat joutuvatkin, kun ne yrittävät pitää tasopainon oman hyökkäyspelinsä ja Pukin aiheuttaman jatkuvan selustauhan välillä.

– Jos miettii Suomen luomia maaleja, niin eihän se ole sellaista, että 30 syötöllä rakennetaan tilanteita, vaan ne ovat nopeita vastahyökkäyksiä, kun vastustaja on nostanut pakkaa ylös, MTV Urheilun asiantuntijana toimiva Mehmet Hetemaj sanoo.

Hetemaj muistuttaa, että vaikka Huuhkajat on altavastaaja jokaisessa alkulohkon ottelussaan, Markku Kanervan valmentama joukkue ei ole ollut helppo suupala isommilleen tähänkään asti.

– ”Riven” Huuhkajat on ollut todella paha vastustaja aina, kun pelataan pisteistä. Millään joukkueella ei ole ollut helppoa pelata heitä vastaan. Siellä ei ole tilaa hirveästi, ja sinulla on koko ajan pelko, että selustaan on todella nopea kaveri menossa, Hetemaj toteaa.

– Aluksi näkyi, kun eri maat pelasivat Huuhkajia vastaan, että he nostivat kaikki pelaajat ylös miettimättä sen enempää. Mitä enemmän Suomi on ottanut voittoja ja tehnyt hallaa vastahyökkäyksillä ja Teemu Pukin osaamisella, sitä enemmän vastustajat miettivät.

– Kyllä Ukrainakin mietti, että mihin sijoittaa topparit, mihin sijoittaa laitapakit, ja jättivät aina ne kolme tukemaan siihen, jos pallo menetetään. Tanska, Venäjä ja Belgia tulevat tekemään ihan samaa. Eivät ne hullunrohkeita ole, Hetemaj linjaa.

Kenraaliharjoitusta huono vetää liikaa johtopäätöksiä

4:05
Koko futiskenttä Huuhkajien takana! EM-joukkueelle upea videotervehdys Suomesta.

Valmistautuminen kauan odotettuun EM-lopputurnaukseen ei ole sujunut ongelmitta. Suomi ei ole voittanut tämän vuoden puolella pelaamistaan maaotteluista ainuttakaan, vaikka hyviä hetkiä riitti niin MM-karsintapeleissä Ukrainaa ja Bosnia-Hertzegovinaa kuin ystävyysottelussa Sveitsiä vastaan.

Kaikissa näistä Suomi onnistui maalinteossa, Bosniaa ja Sveitsiä vastaan kahdestikin, mutta toukokuu-kesäkuun viimeisissä valmistavissa peleissä Ruotsia ja Viroa vastaan jäätiin kokonaan ilman.

Hetemaj ei halua panna liikaa painoa kahdessa viimeisimmässä ottelussa nähtyihin esityksiin.

– Siitä ei kannata mielestäni tehdä sen suurempaa johtopäätöstä. Totta kai jokainen tietää, että aina kun Teemu Pukki ei pelaa meillä, se on todella iso menetys.

– Se näkyi esimerkiksi Robin Lodin syöttämisessä. Hän on tottunut siihen, että kun hän saa pallon, Pukki on tekemässä pelisektoreilla niin loistavan oikea-aikaisia juoksuja, että syöttö on vähän kuin automaatio, Hetemaj tiivistää.

Ruotsia ja Viroa vastaan kentällä näkyi Hetemaj’n silmään myös suomalaispelaajien takaraivossa kolkuttanut pelko mahdollisesta loukkaantumisesta juuri ennen historiallista EM-kisamatkaa.

– Kyllä se näkyi pelissä selkeästi, että tilanteisiin ei menty ihan samalla tavalla kuin mitä Viron pojat menivät. Olisihan näistä kisoista putoaminen loppumetreillä aivan kauheaa. Ei kukaan, joka on ollut pidempään mukana tai ollut Riven papereissa viime hetkelle asti, halua tippua.

Palloa voi pitää jopa Belgiaa vastaan

2:03
Jalkapallon EM-kisat alkavat Kööpenhaminassa, MTV Urheilu paikalla.

Mihin sitten Huuhkajat voi otteluissaan Tanskaa, Venäjää ja Belgiaa vastaan iskeä? Ensimmäisellä arvokisavisiitillä ei kannata lähteä hakemaan kuuta taivaalta, mutta eivät puheet paikasta jatkopeleihin ole mitenkään tuulesta temmattuja.

Pisteitä täytyy tulla ja yllätyksiä tapahtua, mutta nykyisessä peliformaatissa neljästä joukkueesta myös kolmosella on mahdollisuus edetä 16 parhaan joukkoon neljännesvälieriin.

Hetemaj muistuttaa, että Suomen paras ase henkisellä puolella on selvä altavastaajan asema. Vastustajista Tanska ja Venäjä saavat pelata ottelunsa kotikentällä, mutta tämä tuo niille myös onnistumisen paineita, koska Suomea vastaan tasapelikin tuntuu häviöltä.

– Mitä kauemmin pidetään oma maali puhtaana, niin jossain vaiheessa heillä tulee takaraivoon se, että ”hei, me olemme vieläkin tasoissa, meidän on pakko tehdä maali”. Kun käyttää sanaa pakko, se on merkki siitä, että jotain pahaa tulee tapahtumaan, Hetemaj sanoo.

Tanskaa ja Venäjää vastaan Hetemaj uskoo Suomen hakevan paikkoja laitapakkien taakse. Mikäli Tanskaa vastaan Huuhkajien tulos jää laihaksi, Kanerva saattaa lähteä Venäjää vastaan viiden puolustuslinjan sijaan perinteisellä 4-4-2-muodostelmalla hakemaan pisteitä isommalla riskillä.

Tähtipelaajista koostuva Belgia on lohkon vastustajista selvästi taitavin ja monipuolisin. Suomen koko pakan on liikuttava hyvin tukkimaan välit Romelu Lukakulta ja muilta maaliahneilta pelaajilta.

Hetemaj muistuttaa, ettei Huuhkajat välttämättä jää Belgiaakaan vastaan pelkästään omaa boksiaan tukkimaan.

– Kyllä Suomikin on pelannut ajoittain tosi hyvin pallon kanssa. Se on ollut todella hienonnäköistä. Siellä on osaamista ja pelaajia, jotka pystyvät sitä tekemään.

– Suomi pystyi pitämään palloa ja luomaan paikkoja Italiaakin vastaan, joten uskon, että siihen pystytään näitä kaikkia joukkueita vastaan, Hetemaj kommentoi.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja