Näin hoidat huonekasvejasi talvella

Talvi on kotipuutarhurille rankkaa aikaa, sillä suurin osa huonekasveista kärsii valon puutteesta. Kasvit eivät myöskään nauti liiasta kastelusta tai liian lämpimästä tai vetoisasta paikasta.

Talvella voi olla syytä siirtää kasvit kodin valoisimmalle ikkunalle ja varmistaa niiden valon saanti vetämällä verhot reilusti sivuun. Älä kuitenkaan sijoita kasveja patterin suoraan läheisyyteen, sillä liika kuumuus ei tee niille hyvää. Myös vetoisa ikkuna tekee kasveille hallaa, joten huolehdi kunnollisista tiivistyksistä.

Voit helpottaa valon saantia pitämällä kasvien lehdet puhtaana pölystä. Tämä sujuu esimerkiksi hellästi vedellä suihkuttaen.

Huolehdi kosteudesta, mutta älä hukuta liikaan veteen

Kasvien ylikastelu on yksi yleisimpiä virheitä talviaikaan. Kasvit oireilevat liiasta kastelusta keltaisin ja putoilevin lehdin. Anna mullan siis kuivahtaa kunnolla kastelukertojen välissä. Jos et ole varma mullan kosteudesta, kokeile sitä sormellasi.

Kasvit kaipaavat melko korkeaa ilmankosteutta, noin 60–80 prosenttia. Tämä ei useinkaan toteudu Suomen kuivassa talvi-ilmassa, mutta kasvit voivat luoda muuta huoneilmaa kosteamman mikroilmaston, kun sijoitat ne kaikki samaan paikkaan.

Kasvit eivät kaipaa talvella lannoitetta kukkivia kasveja lukuunottamatta. Kukkivien kasvien lannoittamista jatketaan kukintokauden ajan. Sen sijaan muita huonekasveja voi virkistää kasteluveteen lisättävällä merileväuutteella, joka lisää kasvien elinvoimaa ja tasapainottaa ravinteiden ottoa.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja