Näin hätäkeskuksessa työskennellään: Joillekin liian raskasta

Yleiskuva Keravan hätäkeskuksesta huhtikuussa 2013.Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Julkaistu 06.05.2013 11:03(Päivitetty 06.05.2013 11:34)

Suomessa vuosittain soitettaviin noin kolmeen miljoonaan hätäpuheluun vastaa noin 500 ihmistä. Joillekin työ käy liian raskaaksi.

– Suomessa vastaa hätäpuheluihin noin 500 hätäkeskuspäivystäjää. Peruspalkka työssä on vajaat 2300 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi maksetaan virkaehtosopimuksen mukaiset muut korvaukset sekä henkilökohtaiseen suoritukseen perustuva palkanlisä, joka on enimmillään vajaat 48 prosenttia peruspalkasta. Nämä korvaukset huomioiden hätäkeskuspäivystäjä ansaitsee keskimäärin noin 3800 euroa kuukaudessa, Hätäkeskuslaitoksen viestintäpäällikkö Marjukka Koskela kertoo.

Uusi hätäkeskuspäivystäjäkurssi käynnistyy joka vuosi Kuopiossa Pelastusopistolla. Tarvittaessa kursseja järjestetään myös muilla paikkakunnilla, parhaillaan esimerkiksi Porissa ja Tampereella. Koulutus kestää puolitoista vuotta.

Tarkkaa tilastotietoa siitä, kuinka kauan Hätäkeskuslaitoksen palveluksessa keskimäärin pysytään, ei ole.

– Kolmivuorotyö saattaa osoittautua joillekin liian raskaaksi. Jotkut myös toteavat, että työn luonne eli hädässä olevien kohtaaminen puhelimitse sekä avun välittäminen on henkisesti liian kuormittavaa. Kun tulevaa työvuoroa ja eteen tulevia tapauksia ei etukäteen tiedä, osa päättää hakeutua muualle töihin, Hätäkeskuslaitoksen henkilöstöpäällikkö Timo Jauhiainen sanoo.

– Syynä palveluksesta poistumiseen voi olla myös parhaillaan käynnissä oleva rakenneuudistus: työpaikka siirtyy pois kotipaikkakunnalta tai sen läheisyydestä eikä mahdollisuutta tai halukkuutta siirtyä toiselle paikkakunnalle ole, Jauhiainen toteaa.

Studio55.fi/Piia Simola

Joka kolmas kuolee ennen apua –Toimi näin sydänkohtauksen sattuessa

Koira teki Heimlichin otteen, possu pelasti sydänkohtaukselta – Eläimet hengenpelastajina

Voivatko taudit tarttua auttajaan ensiaputilanteessa?

Tuoreimmat aiheesta

Studio55