Näin broilerista ei tule rutikuivaa känttyä – "suomalaisten grillaajien perisynti"

Televisiostakin tuttu kokki Henrik "Roope" Rehbinder antaa vinkit mehukkaan grillibroilerin valmistamiseen.

Perinteinen suomalainen grilliherkku on broilerinrinta. Broilerinrinta on hyvänmakuista, mutta sen kokkaaminen voi olla yllättävän haastavaa, jos ei tiedä, mitä on tekemässä. Rasvaton rintapala kuivahtaa grillissä helposti kovaksi käntyksi.

Kokki Henrik "Roope" Rehbinder mainitsee suomalaisten grillaajien perisynniksi liian pitkän grillausajan.

– Raa’aksi jäämisen pelko on suurin syy kanan kuivumiseen. Siinäkin kohtaa, kun kana on jo täysin kypsä, grillataan varmuuden vuoksi vielä vähän lisää. Se on suurin virhe kanan valmistuksessa, Rehbinder sanoo.

Rehbinder neuvoo katkaisemaan grillausaikaa reippaasti lyhyemmäksi, ja kypsyttämään broilerin loppuun vetäytymisvaiheessa. Broileri vaatii vetäytymisvaiheen samalla tavalla, kuin mikä tahansa muu liha.

– Broileri saa jopa olla aavistuksen raaka siinä vaiheessa, kun se otetaan grillistä pois. Sen jälkeen se laitetaan tiukkaan foliopakettiin vetäytymään. Broileriin sitoutuu niin paljon lämpöä, että se kypsyy vielä lisää foliopaketissa, Rehbinder neuvoo.

Älä leikkaa broileria samantien

Broileri voi hieman pehmetä foliopaketissa. Jos haluat kanaasi rapean pinnan, niin käytä se vielä vetäytymisen jälkeen nopeasti kuumassa grillissä.

– Broileria ei myöskään saa leikata saman tien grillistä pois ottamisen jälkeen, Rehbinder muistuttaa.

Kokonaista broileria tai broilerinkoipea grillatessa täytyy pudottaa lämpötila alhaiseksi, ja grillata lintua pitkään. Broileria voi käännellä ja valella grillissä.

– Monilla voi nykyään jopa olla oma sähköinen pyöritin broilerille, Rehbinder sanoo.

Kokeile reseptiä: Mozzarella-melonisalaatti ja grillibroileri

Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat