Näin autonomiset autot vaikuttavat sinun elämääsi

Autonomiset autot tuovat mukanaan turvallisen ja vaivattoman matkustamisen ajan.

BBC kokosi listan asioista, jotka muuttuvat robottiautojen myötä tulevaisuuden autoilussa.

1. Sinun ei enää tarvitse juosta asioilla

Jos autosi voi ajaa itse, sillä ei ole mitään tarvetta kuljettaa sinua mukana. Se voi käydä ostoksilla tai hakea lapset puolestasi. Sinun ei enää tarvitse pysähtyä tankkaamaan, sillä autot tulevat olemaan sähköisiä ja latautuvat langattomasti aina, kun ovat parkissa paikasta riippumatta.

Lisäksi ravintoloista tilaaminen helpottuu, koska jokainen ravintola tuo ruoan ainakin autoosi tai sitten käyttää omia robotteja. Kääntöpuolena on se, että kuljettajat jäävät työttömiksi.

2. Parkkihässäkkä häviää

Robottiautoa ei tarvitse parkkeerata lähelle, vaan se jättää sinut oven eteen ja etsii itse parkkipaikan. Parkkihallit voivat olla kauempana keskustasta ja pienempiä kuin nykyisin.

Vaikka ne jäisivätkin entisille paikoilleen, niihin mahtuu enemmän autoja, koska robottiautot voivat parkkeerata itsensä paljon tiiviimmin.

3. Saat enemmän raitista ilmaa

Tehokkaampi ja puhtaampi liikenne tarkoittaa sitä, että kaupungilla kävely muuttuu mukavammaksi. On helppoa kävellä vaikka ravintolaan, kun tietää, että auto vie sinut takaisin kotiin, kun on vatsa täynnä.

Toisaalta: ketä huijaamme? Kun meillä on henkilökohtainen kuljettaja, käytämme sitä jatkuvasti.

4. Sinun ei edes tarvitse omistaa autoa

Henkilökohtaiset omistukset, joihin kuuluu muun muassa kulut vakuutuksista ja ylläpidosta, loppuvat. Vaihtoehto tälle on maksu kuljetusta matkasta tai auton kuukausimaksu.

Maksat autosta kysynnän ja ruuhkien mukaan ja heti kun auto jättää sinut johonkin, se häviää liikenteen sekaan. Eikä autoon voi jättää mitään tavaroita. Ei edes salikassia.

5. Vietät enemmän aikaa liikenneruuhkassa

Jos voit työmatkallasi ajamisen sijaan keskittyä työntekoon tai pelaamiseen, autossa vietettyä aikaa ei katsota hukkaan heitetyksi. Oikeastaan työmatka saattaa muuttua päivän ylellisimmäksi hetkeksi.

Autonomiset autot valtaavat kadut, koska niitä lähetetään hoitamaan asioita. Et ehkä lähtisi ajamaan kauppaan pelkästään sen takia, että saisit maitoa kahviin, mutta saatat hyvinkin lähettää auton puolestasi. Tämä kaikki lisää teiden ruuhkaisuutta.

6. Työskentelet enemmän

Sen sijaan, että käyttäisit ylimääräisen ajan johonkin muuhun, saatat pidentää työpäivääsi: hoidat videokokouksia ja sähköposteja autosta käsin.

Toisaalta kun katseesi ei enää kohdistu tiehen ja kontrollintunne häviää, matkustajat saattavat kärsiä matkapahoinvoinnista robottiautoissa.

7. Et koskaan lopeta ajamista

Osa ihmisistä kokee, ettei osaa tai pysty ajamaan turvallisesti. Autonomiset autot auttavat esimerkiksi vanhempia henkilöitä kulkemaan paikasta toiseen itsenäisesti pidempään.

Autot sopivat myös hyvin teineille. Vanhemmat tietävät, että he noudattavat nopeusrajoituksia ja todennäköisesti myös sen, missä lapset ovat milloinkin.

Lähde: BBC

--

Näitkö jo BMW:n vision tulevaisuuden autosta?

2:08

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja