Näihin paikkoihin tavallinen lapinmatkaaja ei eksy

Kokenut lapinkävijä Eelis Pulkkinen vinkkaa kolme upeaa paikkaa pohjoisessa, jotka ovat näkemisen arvoisia. Täältä löydät vielä myös kohtalaisen koskemattomat kulta-apajat.

Taatsin seita

Taatsin seita -niminen kivipaasi sijaitsee Pokan kylän läheisyydessä Länsi-Lapissa. Paikkaa on pidetty aikojen saatossa pyhänä.

Kivipaasi nousee ylväästi esiin kurunseinämästä. Sen päällä on eräänlainen kuppi. Tarinan mukaan kupin päälle voi heittää lantin ja sen jälkeen toivoa.

Visiitti Pokkaan vaatii hyvät varusteet. Etenkin talviaikana kunnon haalarit tulevat tarpeeseen. Pokassa on nimittäin rikottu useaan otteeseen Keski-Lapin pakkasennätyksiä.

Ruosselkä

Jos silmissäsi siintää kullan kimallus, Valtatie 4:n ja Lokan tekoaltaan välissä sijaitseva Ruosselkä on kokemisen arvoinen paikka. Alueella liikkuu jo jonkin verran hippukullan etsijöitä. Apajat eivät ole silti tyrehtymässä.

Paikan päällä pystyy liikkumaan metsäteitä pitkin autolla tai jopa asuntovaunulla. Ensikertalaiselle työvälineiksi riittävät lapio, rautakanki, seula ja vaskooli. Ne mahdollistavat irtomaan haalimisen seulalle, kullan erottelun ja joessa huuhtomisen.

Porttipahta

Sodankylässä sijaitsevan Porttipahdan alueen pohjoispuolelta on löytynyt 8 kilometriä pitkä kultapitoinen alue.

Alueella kannattaa käydä, vaikka kultaintoiseksi ei tunnustautuisikaan. Porttipahdassa saalista riittää sekä kalamiehille että marjastajille. Läheltä löytyy myös vedenjakaja-alue, jossa samasta lähteestä virtaa kaksi jokea eri suuntiin. Kyseisen lammen nimi on Sinen lampi. Sen vesi on kirkkaan turkoosin sinistä. Näky on huikea.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja