Nahkavaatteiden hoito

Yleisohjeita:

Silitys

Nahkapukineita voi silittää, sillä nykyisin nahat valmistetaan kromiparkituksella, mikä tekee ne melko korkeitakin lämpötiloja sietäviksi. Käytä aina silitysliinaa apuna ja silitä mieluummin nurjalta puolelta, jottei viimeistely vaurioidu. Höyryprässin saat kostuttamalla kangasta. Tämä menetelmä on tehokas apukeino, jolla voit poistaa nahkahousujen polvipusseja ja nahkahameiden venymiä.

Tuuletus

Kaikki nahkavaatteet pitävät tuuletuksesta. Erityisen sopiva hetki on sateen jälkeen, jolloin ilma on puhdistunut ja sen kosteuspitoisuus on suuri.

Suojaa kaulus Käytä nahkapukineiden kanssa huivia tai muuta vastaavaa, joka suojaa kaulusta hiusten ja ihon rasvoilta. Tämä on tärkeää varsinkin aniliininappaisten ja mokkaisten nahkavaatteiden kohdalla.

Jos nahkapukine kastuu

Jos nahkapukine pääsee kastumaan, kuvaa se huoneenlämmössä hyvän vaateripustimen päällä. Kuivaa likomärkä nahkavaate kuten paksu neule - vaakatasossa, muotoonsa oiottuna, imukykyisen pyyheliinan päällä. Näin estät venymiset. Jos nahkavaate kuivuttuaan tuntuu kovalta, sitä voi muokata käsin, kuten käsineitä.

Mokkanahka

Useimmat mokkapukineeseen tulleet tahrat voidaan poistaa kotikonstein. Vasta kun mokkapukine on kauttaaltaan likainen, suositellaan peruspuhdistusta, joka tulee antaa nahanpuhdistukseen erikoistuneen pesulan tehtäväksi. Peruspuhdistus on nahalle suurempi rasite kuin tekstiilille.

Vaahtomuovisieni mokkaharjaksi

Mokkapukineiden harjaukseen sopii vaahtomuovisieni, joka harjausliikkeestä sähköistyy ja kerää tehokkaasti pölyä ja uudesta pukineesta irtoavaa mokkanukkaa. Osa kotimaisista nahkapukinevalmistajista liittää mokkapukineen mukaan vaahtomuovisienen.

Mokkapukineet on tarkoitettu otettavaksi käyttöön sellaisenaan, tarvittavat viimeistelyaineet on laitettu nahkaan jo nahkatehtaalla.

Tahrojen varalta kannattaa jo ennakolta hankkia mokkaspray, mokkakumi tai ainakin valkoinen pyyhekumi. Kokeile sprayn vaikutusta nahkaan jonnekin näkymättömiin jäävään kohtaan esimerkiksi käänteeseen ennen sen käyttöönottoa. Spray ei saa liuottaa väriä. Hankaa kosteaksi sumutettua kohtaa kevyesti kankaalla tai talouspaperilla, johon ei saisi irrota väriä. Aine ei myöskään saa jättää kuivuttuaan rengasta jne.

Nappanahka

Poista nappanahkavaatteesta pintaan tulleet tavalliset tahrat mietoon saippualiuokseen kostutetulla kankaalla. Monissa tapauksissa ei tarvita edes saippualiuosta. Pyyhi nahkaa tulee kevyesti pehmeällä kankaalla, talouspaperilla tai paperinenäliinalla. Pyri poistamaan tahrat mahdollisimman pian, etteivät ne pääse imeytymään nahkaan.

Lähde: Friitala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja