Nähdäänkö SM-liigassa salainen sopimus? Pelaajayhdistys varoittaa jatkotoimista, asiantuntija uskoo suhmurointiin: "Se melkein paljastaa"

Useat SM-liiga-seurat käyvät parhaillaan yt-neuvotteluita pelaajiensa kanssa. Yhtenä vaihtoehtona säästöjen tavoittelussa on pelaajien lomauttaminen. Tämä tuli mahdolliseksi työsopimuslakiin tehdyn tilapäisen muutoksen vuoksi. Muutoksen jälkeen myös määräaikaisen työntekijän voi lomauttaa.

Lomautetulla työntekijällä on oikeus irtisanoa työsopimuksensa ilman irtisanomisaikaa. Sama oikeus koskee lomautettua pelaajaa. Pelaaja-agentti Markus Lehto arvioi viime viikolla Tulosruudussa, että lomautetut tähtipelaajat siirtyisivät pikavauhtia toisiin maisemiin.

Suomen jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela on arvioissaan varovaisempi. Saarela kertoo MTV Urheilulle aikovansa ohjeistaa pelaajia maltillisiin toimiin, jos lomautus osuu kohdalle.

– Ohje pelaajien edustajana on, että jokainen katsoo tykönään asian. Jos saa paremman tarjouksen jostain, se tulee varmasti vakavasti harkittavaksi. Mutta suutuspäissään ei ole järkevää lähteä sopimusta purkamaan. Pitää katsoa tulevaisuuteen, mikä tilanne on.

Saarela uskoo, että ainakin joillekin tähtistatuksen omaaville pelaajille saattaa kysyntää olla, jos mahdollisuus sopimuksen purkamiseen avautuu.

– On joitain korkean profiilin pelaajia, joita halutaan. Siinä on seuroilla riski, että lähtevätkö pelaajat menemään, Saarela sanoo, mutta muistuttaa, että tilanne ei ole kovin herkullinen uusille sopimuksille.

Esimerkiksi pitkän sopimuksen solmineelle nuorelle pelaajalle mahdollisuus pienipalkkaisen sopimuksen purkamiseen voisi kuitenkin olla mieleen.

– Jos katsoo olevansa alipalkattu, ja kehitys on ollut kovaa. Sellaisille tämä voi olla mahdollisuus, jos joutuu lomautetuksi.

Sopivatko seurat säännöistä?

Seurojen lomautustoimet voisivat avata muille SM-liiga-seuroille mahdollisuuden aloittaa keskustelut pelaajan kaappaamiseksi. Toisaalta seurat voisivat sopia keskenään, ettei toisen seuran lomautettujen pelaajien kanssa ryhdytä sopimusneuvotteluihin. Tällaisen toiminnan Saarela tyrmää täysin.

– Se ei olisi lainkaan korrektia. Se olisi taas kartellin muodostamista, toivottavasti sellaiseen ei jouduta. Jos sellaista ilmenee, meidän on pakko reagoida siihen.

Saarela viittaa kartellin muodostamisella Kilpailu- ja kuluttajaviraston tekemään päätökseen, jolla se totesi laittomaksi SM-liiga-seurojen yhteisen sopimuksen olla palkkaamatta samalla kaudella KHL-seura Jokereissa pelanneita pelaajia.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kuitenkin uskoo, että sopimus seurojen kesken on tehty.

– Arvatenkin siitä on puhuttu, että sitä (pelaajien kaappaamista) ei tehtäisi. Olisi tietyllä tavalla seurojen etu, että tilanne ei menisi villiksi. 

Sihvonen sanoo, ettei mahdollisen sopimuksen olemassaoloa tulla missään tilanteessa myöntämään. Tietyt merkit voivat Sihvosen mukaan kuitenkin paljastaa paljon.

– Eihän sitä saa tehdä missään tapauksessa, mutta kun sellainen on olemassa, se on niitä hiljaisia sopimuksia. Jos ei yhtään siirtoa tule, se melkein paljastaa, että tällainen laiton hiljainen sopimus on jossain olemassa. 

"Isketään kuin sika limppuun"

Toisaalta Sihvonen arvelee, että jokin seura tulee lipsumaan sopimuksesta ja siirtoja tullaan näkemään, jos seurat päätyvät lomauttamaan pelaajiaan.

– Olisi normaalia, että joku siirto tulee. Ne sopimukset tuppaavat alkuun pitämään, mutta kun kilpaurheilun eetos yhdistyy tiukkaan talouskurimukseen joka puolella, ajatellaan, että sääli on sairautta ja isketään kuin sika limppuun.

Sihvonen näkee isompien seurojen tulevan tilanteesta ulos voittajina. Vakavaraisemmat seurat eivät joudu lomautuksiin turvautumaan ja voivat näin suojella tähtipelaajiensa sopimuksia. 

– Luulen, että tämä on se kilpailuetu ja myös epäkohta. Ongelma, minkä tämä 15 SM-liiga-joukkueen sarja tuo. Kriisitilanne paljastaa sieltä täältä yllättäviä seikkoja. Isoilla on mahdollisuus suojata, siellä on sitä puskuria.

Jos SM-liiga-seurat lähtevät palkkaamaan toisten seurojen lomautettuja pelaajia, uskoo Sihvonen sen jättävän jälkensä seurojen välisiin suhteisiin. Pelaajien maineeseen mahdollisella loikkauksella tuskin on vaikutusta.

– Siitä ei tule mitään julkista porua, mutta kyllä se yksittäisten seurojen välillä tulee jättämään arpia, jos niin käy. Pelaajat ovat saaneet sellaisen palkkasoturin statuksen, että luulen heidän pääsevän aika vähällä.

SM-liiga-seuroista ainakin Jukurit, JYP, Pelicans, SaiPa ja Sport käyvät parhaillaan yt-neuvotteluita pelaajiensa kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat