Nähdäänkö Niinistöltä kekkosmainen ele mieltä osoittaville opiskelijoille? "Tunnetaan tiukan euron kamreerina"

Mielenosoitus yliopistolla jatkuu – maailmanpolitiikan professori haastattelussa 11:54
Näin Teivainen arvioi Sauli Niinistön osallistumisen vaikuttavan yliopiston valtaukseen.

Osa Helsingin yliopiston valtaajista pohtii, nähdäänkö presidentti Sauli Niinistöltä samanlainen ele kuin vuonna 1968 Urho Kekkoselta Vanhan ylioppilastalon valtauksen yhteydessä.

Sauli Niinistön on määrä osallistua tänään yliopistolla järjestettävään Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuuteen pitämällä tilaisuuden avajaispuheen.

Yliopiston edustalla MTV Uutiset Liven haastattelussa kuultu maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen arvioi, että presidentin saapuminen rakennukseen tarjoaa valtaajille ”hyvän konstin” saada näkyvyyttä asialleen.

Vuoden 1968 tapahtumia tilanne muistuttaa sikäli, että tuolloin Kekkosen oli määrä saapua puhumaan Vanhalle ylioppilastalolle, mutta tilaisuus siirrettiin valtauksen takia toiseen paikkaan. 

– Kekkonen kekkosmaiseen tapaansa piti puheensa, jossa hän symbolisesti syleili näitä opiskelijaradikaaleja.

Moni onkin pohtinut, lausuuko Niinistö Kekkosen tapaan jotain, jonka voisi tulkita kädenojennukseksi mielenosoittajille. Teivainen itse toteaa, että esimerkiksi ministeriurallaan Kekkonen ”tunnetaan tiukan euron kamreerina”. Lisäksi Niinistö on toistuvasti todennut, että välttää presidenttinä sisäpoliittisten asioiden kommentointia, koska on siitä saanut kritiikkiä.

– Senkin takia voi välttää sellaisen Kekkos-roolin ottamista puolesta tai vastaan, Teivainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat