Yliopiston valtaus saa jatkua presidentin vierailusta huolimatta – "Ydinjoukko saa jäädä tähän vestibyyliin"

MTV yliopiston valtauksessa: "Orpo lupasi, että näihin ei kosketa" 4:09
MTV yliopiston valtauksessa. Osallistuja syytti hallitusta "härkistä" toiminnasta: "Orpo lupasi, että näihin ei kosketa"

Helsingin yliopiston vararehtori Kai Nordlund kertoi tänään, että yliopiston valtaus saa jatkua, kunhan tilojen turvallisuudesta huolehditaan.

– Teistä ydinjoukko saa jäädä tähän vestibyyliin, Nordlund kertoi.

Vestibyyli tarkoittaa eteisaulaa tai porrashallia. Nordlundin mukaan mielenosoittajat saavat jäädä päärakennuksen vanhan puolen ylempiin kerroksiin. Hän kuitenkin sanoi yliopiston toivovan, että mielenosoittajat mahdollistavat sen, että tänään Maanpuolustuskurssiyhdistyksen pitää siellä 600 hengen tapahtuman. Käytännössä tämä tarkoittaa ihmisten liikkumisen mahdollistamista ja paloturvallisuudesta, kuten poistumisteistä huolehtimista.

Mielenosoittajia on edelleen Helsingin yliopiston päärakennuksella – katso lähetys tiedotustilaisuudesta 22:30
Helsingin yliopiston vararehtori Kai Nordlund piti tiedotustilaisuuden Helsingin yliopiston päärakennukselta. Kuvassa yliopiston valloittaneita opiskelijoita.

Yliopisto pyysi aiemmin valtaajia poistumaan

Aiemmin yliopisto oli pyytänyt opiskelijoita poistumaan illan yksityistilaisuuden vuoksi. Syynä olivat rakennuksen turvallisuusmääräykset, jotka rajoittavat rakennuksen ihmismäärää.

Rakennuksen vallanneita mielenosoittajia oli pyydetty siivoamaan aula ja narikka-alue niin, että tilat ovat esteettömästi ja turvallisesti käytettävissä. 

– Tämä siksi, että yliopiston juhlasali on varattu Maanpuolustuskurssiyhdistyksen järjestämälle satojen ihmisten tilaisuudelle torstaina 28.9. Tiloilla on henkilömäärärajoite, jota ei saa ylittää. Tämä on turvallisuuskysymys, koska poistumisteiden pitää olla avoimet.

– Tilaisuuden järjestäjä tai Tasavallan presidentin kanslia ei ole esittänyt vaatimuksia mielenosoituksen siirtämiseksi, Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessa.

Mielenosoitus yliopistolla jatkuu – maailmanpolitiikan professori haastattelussa 11:54
Professori pohti, nähdäänkö valtauksessa presidentiltä kekkosmainen ele.

Kai Nordlund avasi tilanteen muutosta puheenvuorossaan.

– Me olemme yliopistossa olemme harkinneet tilannetta uudelleen, olleet yhteydessä järjestäjiin ja sen takia olemme päättäneet joustaa, vaikka meillä on huolia tästä turvallisuudesta.

Mielenosoitus jatkuu yliopistolla jo 10. päivää. Mielenosoittajat vastustavat hallituksen kaavailemia leikkauksia opiskelijoiden toimeentuloon ja vaativat yliopiston johtoa ottamaan voimakkaasti kantaa opiskelijoiden toimeentulon heikennystä vastaan.

Yliopiston tila on tänään vuokrattu maanpuolustuskurssiyhdistyksen (MPKY) järjestämän tapahtuman käyttöön ja avajaispuhetta pitämään on tulossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentin kanslia korostaa, ettei se ole esittänyt toiveita mielenilmauksen siirtämiselle, vaan toimien peruste on yliopistolla ollut Maanpuolustuskurssiyhdistyksen järjestämä satojen ihmisten tilaisuus ja tiloilla oleva henkilömäärärajoite sekä paloturvallisuus ja esteettömyyssyyt.

Protestoivat opiskelijat saaneet poistumiskehotuksen Helsingin yliopistolta 12:03
MTV Uutiset Live oli yliopistolla myös ennen puoltapäivää seuraamassa tilannetta.

Juttua päivitetty 28.9. kello 13.37: Mielenosoittajia ei poisteta raknneuksesta.

Juttuun päivitettiin kello 15 presidentin kanslian kommentti.

Lue myös:

    Uusimmat