Mainos

Myyrät uhkaavat Suonenjoen mansikkasatoa

Suonenjoen mansikka- ja vadelmaviljelmillä on paljastunut vakavia myyrätuhoja. Joillakin tiloilla ensi kesän mansikkasadosta on hävinnyt lumen alla jopa puolet myyrien marjannälkäisiin suihin. Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen mukaan vahinkojen kokonaiskuva selviää kuitenkin vasta muutaman viikon kuluttua.

Myyrätuhoista kertoo Savon Sanomat. Lehti on kerännyt tietonsa neljältä ammattiviljelijältä eri puolilta mansikkapitäjää. Neljän tilan yhteenlasketusta 30 hehtaarin mansikka-alasta myyrät ovat tuhonneet 40-50 prosenttia. Paikoin tuho on niin totaalinen, etteivät kasvit tuota lainkaan satoa ensi kesänä.

Suonenjoella on viljelyssä 380 hehtaaria mansikkaa ja koko maassa noin 3300 hehtaaria. Parhaina kesinä Suonenjoen seudun mansikkatiloilta on saatu 2,5 miljoonan kilon sato.

"Tuhot pahimmat miesmuistiin"

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen kertoi, että tuhot ovat paikoin pahimmat miesmuistiin. On myös tiloja, joilla myyrät eivät ole tehneet tihutöitään lainkaan.

-Mittakaava selviää, kun kasvustoja pystytään harjaamaan peltojen kuivettua. Myyrät ovat rellestäneet myös vadelmaviljelmillä ja metsissä, kertoo Voutilainen.

Voutilaisen mukaan tavanomaista pahempi myyrävuosi koettiin Suonenjoella edellisen kerran kaksi vuotta sitten. Vahingot eivät silloin olleet kuitenkaan näin laajoja.

-Vahinkoja on syntynyt nyt myös Etelä-Savossa Mikkelin seudulla ja Hämeessä.

Mansikanviljelijälle ei makseta myyrien aiheuttamista vahingoista korvauksia.

-Asia olisi saatava vakavaan harkintaan. Myyrätuhoja ei pystytä torjumaan millään tavalla. Myyrien runsaus tiedettiin viime syksynä, mutta minkäs teet, toteaa Voutilainen.

12:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.