Mainos

Myymälävarkaudet lisääntyneet – kauppiaat tiukempien rangaistusten perässä

Näpistysten ja myymälävarkauksien määrä lähti selkeään kasvuun vuonna 2008, kun uusi laki ei enää mahdollistanut sakkorangaistusten muuntamista vankeudeksi.

Kauppiaat ympäri Suomen yhdessä Kaupan Liiton kanssa ovat jo jonkin aikaa yrittäneet ajaa kovempia rangaistuksia yhä röyhkeämmiksi käyville myymälävarkaille. Jatkuva sakkojen määrääminen on osoittautunut koko lailla tehottomaksi, kun varattomat rikoksenuusijat jättävät järjestelmällisesti sakot maksamatta.

– Näppituntumalla arvioiden varkaudet ja näpistykset ovat lisääntyneet jatkuvasti vuodesta 2008 lähtien ja eri elintarvikkeiden lisäksi varsinkin olut ja tupakka ovat hävikkilistan kärjessä. Puhumattakaan varkauksien selvittelyyn kuluvista työtunneista, toteaa Suomen Lähikauppa Oy:n Pohjois-Suomen aluemyyntijohtaja Teemu Moilanen.

– Näin kesäaikaan on enemmän ihmisiä liikkeellä, jolloin myös näpistelyjä tapahtuu enemmän. Varsinkin olutta tarttuu varkaiden matkaan kesäkuumalla tavallista enemmän.

Myös Moilanen on vakuuttunut, että vuoden 2008 lakiuudistus oli askel huonompaan suuntaan.

– Kyllä entinen systeemi toimi paljon paremmin. Nyt meininki on se, että kauppiaat eivät halua lainkaan sakkoja varkaille, jotta asiasta käynnistyisi rikostutkinta ja tulisi edes jonkinlaisia rangaistuksia.

Poliisi tarvitsee sakottamiseen asianomistajan, eli kauppiaan, suostumuksen. Jos suostumusta ei tule, on aloitettava rikostutkinta, joka etenee mahdolliseen syyteharkintaan ja lopulta käräjäoikeuteen, mikäli aihetta on.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.