Mystinen vaiva Ruotsin ja Norjan tähtihiihtäjien riesana – "Se on tuhoisaa"

Norjan ja Ruotsin tähtihiihtäjät Ingvild Flugstad Östberg sekä Frida Karlsson ovat olleet vaikeuksissa terveytensä suhteen. Urheilulääkäri Per Andersson kertoi Ruotsin tietotoimisto TT:lle, mistä oikein on kyse.

Useat urheilutähdet mukaanlukien Östberg ja Karlsson ovat joutuneet ottamaan aikalisää harjoittelusta, koska heillä on ollut ongelmia kulutuksen, harjoituksen ja palautuksen tasapainottamisen suhteen. Andersson lyö päälle hälytyskellot tilanteesta.

– Tämä on suurin haasteemme kestävyyspuolella, varsinkin naisten osalta. Tässä vallitsee myös hiljaisuuden kulttuuri, mikä on tuhoisaa, Andersson kertoi. 

Diagnoosille ei ole varsinaista nimeä, mutta Andersson kutsuu sitä yhdeksi loppuunpalamisen muodoksi. 

– Kyse ei ole vain lääkkeistä, mutta myös ravintotieteestä, käyttäytymistieteestä, harjoituksesta sekä psykologiasta, Andersson totesi. 

Andersson vahvisti kaksi tapausta, jotka ovat muutenkin olleet julkisuudessa. Norjalaistähti Östberg ei saa harjoitella normaalisti tai kilpailla ennen kuin täyttää maajoukkueen terveysvaatimukset. Hän ei kilpaillut ollenkaan viime kaudella.

Ruotsin Karlsson vähensi harjoittelua elokuussa, koska tunsi olonsa ylikuormittuneeksi. Karlsson piti jo joulukuussa 2019 taukoa, koska hän ei täyttänyt maajoukkueen terveyskriteerejä. 

– Miehillä on ollut samanlaisia ongelmia, mutta se on tavanomaisempaa naisilla. Ikävä kyllä tänä päivänä ei ole oikein hyvää vastausta sille, että miksi tilanne on tämä, Andersson sanoi.

Ongelmia myös muissa lajeissa

Useat muut urheilujohtajat vahvistavat, että kyse on levinneestä ongelmasta ja varsinainen tapausten määrä voi olla iso. Anderssonin mukaan kyse on urheilijoista, jotka harjoittelevat kehon vaatimilla rajoilla ja samalla erinäisistä syistä eivät syö tarpeeksi tai hoida palautumista kunnolla. Seurauksena on tulostason pudotus.

– Kyse on vaikeista keskusteluista yksilöiden kanssa, jotka ovat riskialueella tai ovat menneet yli rajan. Perusongelma tulee korjata, jos aikoo pitää tällaisen keskustelun, Andersson sanoo.

Andersson antaa omat ohjeensa kestävyyslajien valmentajille. 

– Jokainen harjoitusmäärän lisäys kasvattaa riskiä sille, että tämä tapahtuu ja sen vuoksi tulee olla erityisen tarkkaavainen. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon yksilön mahdollinen sairastuminen tai loukkaantuminen. Kärsivällisyys on tärkeää, Andersson ohjeistaa.

– On olemassa useita esimerkkejä, että harjoitusta halutaan lisätä liian nopeasti ja saada paino hallintaan. Eli painon laskeminen iian nopeasti ja paljon kerralla. Paino-ongelma ei ole pelkästään urheilussa vaan yhteiskunnassa ja me olemme osa sitä, Andersson jatkaa.

Andersson kertoo, että kaikkia pyritään seuraamaan tarkasti, mutta tiettyjä yksilöitä otetaan enemmin suurennuslasin alle. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he kärsisivät tästä ongelmasta.  Hän ei halua sanoa, että onko kyse hiihtourheilun yksilöistä. Heillä on kuitenkin käytössä seurantajärjestelmä maajoukkueen hiihtäjille, joiden terveyttä seurataan tietyin väliajoin.

Björgen epäileväinen ratkaisun suhteen

Norjan hiihtolegenda Marit Björgen on epäileväinen mahdollisen ratkaisun löytämisestä. 

– Se on huippu-urheilun haaste. En usko, että pääsemme siitä eroon, vaan joudumme elämään sen kanssa. Tässä on kyse kärsivällisyydestä ja kehon kuuntelemisesta, Björgen summaa.

Ruotsalaistähti Karlssonin äiti ja entinen maajoukkuehiihtäjä Mia Karlsson uskoo, että ongelmaan löytyy ratkaisu sen vaikeudesta huolimatta. 

– Kyse on draaman vähentämisestä ja oikean tiedon antamisesta. Tässä voidaan käyttää ala-asteelta tuttua kolmiota, jossa on kyse harjoittelusta, syömisestä ja nukkumisesta, Karlsson toteaa. 

Karlsson kertoo kuinka Sollefteåssa pidetään kahvitaukoja jokaisen harjoituksen jälkeen. Karlsson ja maajoukkuetoveri Ebba Andersson ovat kasvaneet siinä ympäristössä. 

– Emme tee sitä vain mukavuuden vuoksi, vaan opetamme nuorille, että harjoittelun jälkeen täytetään varastoja, Karlsson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja