Mainos

Myrkkyhoitajalle elinkautinen

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 60-vuotiaan perushoitajan elinkautiseen vankeuteen viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Lisäksi hänet tuomittiin useista törkeistä pahoinpitelyistä, varkauksista sekä huumausainerikoksista.

Oikeus määräsi hoitajan maksamaan kärsimyskorvauksia liki 80 000.

Käräjäoikeus totesi jo aiemmin Aino Kerttu Annikki Nykoppin-Kosken syylliseksi iäkkäiden potilaidensa surmiin. Mielentilatutkimuksessa nainen todettiin syyntakeiseksi.

Uhrit valittivat hoidosta

Teot ajoittuivat vuosille 2004-2009. Hoitaja keräsi kotiinsa valtavan varaston keskushermostoa lamauttavia lääkkeitä, joilla hän myrkytti iäkkäitä potilaitaan sairaaloissa, hoitolaitoksissa ja yksityiskodeissa.

Oikeudenkäynnissä ei tullut ilmi mitään yhtä selkeää motiivia teoille.

Käräjäoikeuden mukaan murhia selittää muun muassa se, että Nykopp-Koskella on ollut epätavallinen kiinnostus lääkkeisiin ja hoidettaviensa lääkehoitoon. Muutamat uhrit olivat valittaneet Nykopp-Kosken hoidosta.

"Persoonallisuushäiriö selittää tekoihin päätymistä"

Mielentilatutkimuksen mukaan hänellä ei ollut mielisairauden asteista psyykkistä sairautta, mutta hänen persoonallisuutensa todettiin kuitenkin häiriintyneeksi.

Persoonallisuushäiriöön liittyy runsaasti psykopatialle tunnusomaisia ihmissuhteiden ja tunne-elämän alueella ilmeneviä persoonallisuuden ja käyttäytymisen piirteitä. Mielentilatutkimuksen mukaan hän on huomattavan kyvykäs manipuloimaan muita ihmisiä näennäisen ystävällisellä ja miellyttävällä käyttäytymisellään. Hän on pystynyt antamaan näin valheellisen, empaattisen, luotettavan ja kyvykkään kuvan itsestään.

"Vaikka mitään selvää motiivia syytteen alaisille teoille ei ole tutkimuksessa löydetty, on tutkittavan persoonallisuushäiriö todettu sen kaltaiseksi, että sen voidaan ajatella selittävän hänen päätymistään syytteen alaisiin tekoihin," oikeus perusteli tuomiotaan.

Henkirikosten sarja alkoi selvitä keväällä 2009, kun sairaalaan joutunut iäkäs rouva kertoi poliisille, että hoitaja oli yrittänyt myrkyttää hänet jugurttiin sekoitetulla aineella.

Katso Jarkko Sipilän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.