Mainos

Myrkkyhoitaja-tapaus poikkeuksellinen Suomen rikoshistoriassa

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa niin kutsutussa myrkkyhoitajajutussa. Helsinkiläistä myrkkyhoitajaa syytetään mm. viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä. Henkirikosten ja niiden yritysten uhrit olivat iäkkäitä potilaita.

Kyseessä on Suomen historian laajin murhasarja, mikäli oikeus katsoo teot murhiksi. Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma pitää tapausta hyvin poikkeuksellisena. Suomessa vastaavia sarjamurhia ei juuri tunneta.

- Suomessa sarjamurhia on ollut erittäin vähän. Varmuudella on tunnistettu tyypillinen samankaltaisten murhien sarja vain kerran.

Poikkeuksellista on myös se, että tekijänä on nainen. Valtaosa sarjamurhaajista on miehiä. Sarjamurhanmääritelmä on Lauerman mukaan vähintään kolme murhaa jotka tapahtuvat toisistaan erillään.

- Murhat ovat samantyyppisiä, niihin johtava paine on samanlainen. Lisäksi aikaväli murhien välillä on kohtalainen, eivätkä ne ole samanaikaisia tekoja.

Tapaukset estettävissä

Lauerman mukaan samantyyppiset tapaukset olisivat helposti estettävissä, sillä useimmiten aikaisemmista ongelmista on jäänyt jälkiä.

- Kaikista työhönvalittavista, jotka tekevät työtä avuttomien potilaiden kanssa yksin, tehtäisiin turvallisuuselvitys. Selvityksestä käy ilmi sekä rikosrekisteri kuin myös parhaillaan tutkinnassa olevat tapaukset ja sellaiset tapaukset jotka ovat edenneet syytteennostamisen saakka.

Turvallisuusselvityksen tekeminen olisi mahdollista jo nykyisen lainsäädännönpuitteissa. Kyse on Lauerman mukaan vain työnantajien aktiivisuudesta. Turvallisuusselvitys olisi Lauerman mukaan myös halpa tapa selvittää onko epäilyttävia rikkeitä olemassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.