SDP ja vihreät luopuisivat kokonaan kaupunkiseutujen pakkoliitoksista

Hallitus on yhä eripurainen kaupunkiseutujen pakkoliitoksista. SDP:n lisäksi myös vihreissä ollaan valmiita vetäytymään hallituksen pakkoliitossuunnitelmista. 

Vihreiden varapuheenjohtajan Touko Aallon mukaan vihreät ovat esittäneet hallituksessa pitkin matkaa vaihtoehtoja kaupunkiseutujen pakkoliitoksille.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mukaan puolue on valmis luopumaan pakkoliitossuunnitelmista kaikilla kaupunkiseuduilla. Puolueesta esitettiin aiemmin, että Tampereen ja Turun seuduilla pakkoliitosten sijaan käytettäisiin seutukuntamallia, joka muistuttaa pääkaupunkiseudun metropolihallintoa.

Seutuhallintomalli on ollut hallituksessa esillä jo aiemminkin kuntauudistuksen yhteydessä.

- Pakkoliitokset ovat olleet kokoomuksen projekti ja nyt sieltäkin on alkanut kuulua keskeisten poliitikkojen kritiikkiä niitä vastaan. Ajattelin toistaa tämän ehdotuksemme, joka toistaiseksi ei ole kokoomukselle maistunut, kertoo SDP:n varapuheenjohtaja Antti Lindtman.

Lakia valmistelemassa ollut ylijohtaja Päivi Laajala kertoo, että virkamiehet ovat olleet koko päivän valmiudessa siltä varalta, että lakiluonnos saataisiin valmiiksi. Ministereiden keskustelut ovat kuitenkin edelleen kesken. Lakiluonnoksen oli määrä olla valmis loppuviikosta. 

Lue myös:

    Uusimmat