Mainos

Myös lapsuus vaikuttaa työuraan

Lapsena saadut kokemukset vaikuttavat työuraan ja jaksamiseen vielä vuosikymmeniä myöhemmin, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Työuupumukselta suojelevia tekijöitä ovat hyvä sosioekonominen asema lapsuudessa, koulumenestys ja korkea koulutustaso.

Työterveyslaitoksen ja Rotterdamin Erasmus-yliopiston yhteistutkimuksessa havaittiin, että lapsuuden ja nuoruuden hyvät kokemukset ennustavat laadukkaampia työoloja ja vähäisempää työuupumusoireilua. Peräti 35 vuoden seurantatutkimuksessa hyödynnettiin Arvo Ylpön jo 1950-luvulla aloittaman Terve lapsi -hankkeen aineistoa.

Nuoruusiän kehnoja lähtökohtia voi kuitenkin paikata myöhemmin työelämässä. Laadukkailla työoloilla on selvästi suurempi merkitys työhyvinvoinnille kuin työuraa edeltävillä kokemuksilla.

– Lapsuuden merkitys ei ole niin suuri, etteikö edelleen kannattaisi panostaa nimenomaan hyviin työoloihin, hyvään johtamiseen ja siihen, että tehtävät olisivat mahdollisimman monipuolisia, sanoo työterveyslaitoksen dosentti Jari Hakanen Työterveyslaitokselta.

Tutkimus tuo ajateltavaa myös ajankohtaiseen keskusteluun työurien pidentämisestä.

– Tämän tutkimuksen tulokset kertovat kyllä, että nämä voimavarat – sekä työolot että mahdollisuudet koulutuksen osalta – vaikuttavat siihen, kuinka pitkiksi työurat muodostuvat, dosentti Hakanen kertoo.

(MTV3)

Katso Pekko Ylösen juttu (Seitsemän uutiset 14.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.