Mainos

Myönnytys länneltä Irakin kiistassa

Yhdysvallat ilmoitti illalla neuvottelevansa Britannian ja Ranskan kanssa mahdollisuuksista lieventää hiukan Irakia koskevaa öljysaartoa. Ehtona on, että Irak alkaa jälleen noudattaa asetarkastuksia koskevia sopimuksia.

Neuvottelut koskevat ns. Ruokaa öljystä -ohjelmaa, jonka mukaan Irak saa myydä puolivuosittain yli 10 miljardin markan edestä öljyä. Öljytulot annetaan YK:n hallintaan ja käytetään Irakin humanitääristen tarpeiden tyydyttämiseen. Öljysaartoa voitaisiin lieventää esimerkiksi laajentamalla Irakin ostettavissa olevaa tuotevalikoimaa, lisäämällä sallittua öljykiintiötä tai pidentämällä nykyisin vain puoli vuotta kerrallaan jatkuvan ohjelman kestoa. Suunnitelmasta kertoi Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin seurueeseen kuuluva ulkoministeriön virkamies Islamabadissa Pakistanissa, jonne Albright saapui tänään Persianlahden maihin suuntautuneen kiertomatkansa päätteeksi.

Suunnitelmasta kertoi myös Britannian ulkoministeriön edustaja Lontoossa. Hän sanoi, että Britannia ja Yhdysvallat ovat valmiit "lieventämään Irakin kansan kärsimyksiä", jos Irak noudattaa YK:n päätöslauselmia joukkotuhoaseittensa tuhoamisesta. Britannian ulkoministeri Robin Cook neuvotteli asiasta tänään Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerien kanssa.

Azizin kompromissiehdotus torjuttiin

Yhdysvallat ja Britannia olivat aiemmin tänään torjuneet Irakin varapääministerin Tareq Azizin kompromissiehdotuksen, joka sallisi amerikkalaistarkastajien paluun, jos tarkastuskomission UNSCOMin kokoonpanoa muutetaan. Valkoisen talon edustaja korosti, että kyse on Irakin ja YK:n eikä Yhdysvaltain ja Irakin välisestä kiistasta. Hän ei kuitenkaan kokonaan tyrmännyt Azizin ehdotusta.
(Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.