Mainos

Myanmarin uhreja jopa 100 000

Myanmarin myrskyn kuolonuhrien määrän pelätään nousevan rajusti. Diplomaattilähteiden mukaan kuolleita saattaa olla yli 100 000, kun Burman sotilasjohto on puhunut noin 23 000 uhrista.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon vetoaa Myanmarin sotilasjohtoon, jotta se päästäisi ulkomaisia avustustyöntekijöitä ja -tarvikkeita maahan auttamaan katastrofin hoidossa.

YK:n mukaan myrskyn pahiten tuhoamalla Irrawaddyn niemimaalla veden alla on edelleen 5000 neliökilometriä eli Uudenmaan kokoinen alue. Ainakin miljoona ihmistä on jäänyt kodittomaksi.

Tutkajärjestelmä tehoton

Tänään on alkanut selvitä, miksi hirmumyrsky aiheutti niin suuret tuhot.

Maailman ilmatieteen järjestö kertoo, että Myanmarin viranomaiset varoittivat kansalaisia myrskystä. Maan tutkajärjestelmä ei kuitenkaan ole tarpeeksi hyvä hyökyaallon havaitsemiseen.

Oppositio toivoo nopeasti kansainvälistä apua

Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin puolue sanoo, että hirmumyrskyn eloonjääneet tarvitsevat nopeasti kansainvälistä apua muun muassa YK:lta.

Kansallinen demokratialiitto NLD sanoo sotilasjuntan vähättelevän uhrien tarpeita ja keskittyvän sen sijaan kansanäänestykseen, joka järjestetään lauantaina uudesta perustuslaista.

Juntta on ilmoittanut, että kansanäänestys järjestetään suurimmassa osassa maata ennakkosuunnitelmien mukaisesti tuhoista huolimatta.

Oppositiopuolue vaatii, että äänestys on peruttava kaikkialla maassa ja keskityttävä uhrien auttamiseen.

Sotilashallitus on suhtautunut nihkeästi ulkomaisten avustustyöntekijöiden tuloon maahan.

SPR: Myanmarin tuho megakatastrofi

Suomen Punaisen Ristin asiantuntija luonnehtii Myanmarin myrskytuhoa megakatastrofiksi.

SPR:n alue-edustaja Jyri Rantanen muistuttaa, että hirmumyrsky ja tulva vaativat kymmenientuhansien ihmisten hengen. Hän järjestelee avustustyötä Malesian pääkaupungista Kuala Lumpurista käsin.

Punaisen Ristin avustuslentojen pääsy Myanmariin on ollut kiinni viranomaisluvista. Maa myönsi laskeutumisluvan ensimmäiselle lennolle tänään.

Kaksi avustuskonetta pääsee lähtemään Kuala Lumpurista matkaan huomenna.

Suomen ulkoministeriö antaa 300 000 euroa Myanmarin hätäapuun Suomen Punaisen Ristin kautta. Lisäksi SPR ohjaa katastrofirahastostaan Myanmarin avustusoperaatioon 70 000 euroa.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös '.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.