Myanmar taisteluun huumeviljelyä vastaan

Myanmar eli entinen Burma aikoo vähentää huumeiden tuotantoa siirtämällä 50 000 oopiumiunikon viljelijää kolmen vuoden aikana viljavalle maatalousalueelle maan eteläosaan lähelle Thaimaan rajaa. Burman viranomaiset julkistivat suunnitelman yhdessä huumeita salakuljettavan järjestön United Wa State Armyn (UWSA) kanssa.

Unikonviljelijöiden on määrä ryhtyä viljelemään muita kasveja ja kasvattamaan karjaa. Vuoristoisesta Shanin maakunnasta on jo muuttanut 10 000 ihmistä alavammille seuduille. Myanmarin viranomaiset eivät vielä ole selostaneet suunnitelmaansa YK:n huumeiden vastaiselle virastolle. Myanmarin viranomaiset pyysivät eilen kansainvälistä rahoitustukea hankkeelle, jonka myötä se toivoo lopettavansa kaiken huumeiden tuotannon 15 vuodessa.

Myanmar maailman suurimpia heroiniin tuottajia


Oopiumiunikosta valmistetaan oopiumia, siitä morfiinia ja siitä edelleen heroiinia. Myanmar on yksi heroiinin suurtuottajista, ja heroiinia virtaa sieltä kaikkialle maailmaan. Myanmarin sotilashallitus solmi rauhan kapinallisten UWSA-sissien kanssa vuonna 1989. He saivat pitää aseensa ja pitää hallussaan laajoja alueita Kiinan ja Thaimaan rajan tuntumassa. UWSA:n johtajat kertoivat alueelle lennätetyille toimittajille, että myös UWSA sitoutuu huumeiden tuotannon poisjuurimiseen 15 vuodessa.

Myanmarin vilpittömyyttä huumeiden tuotannon lopettamisessa on epäilty, ja sen hallitusta on syytetty huumerahoista hyötymisestä. Myanmarin on vaikea saada valuuttaa, koska sitä vastaan sovelletaan talouspakotteita demokraattisen opposition ja vähemmistöjen sortamisen vuoksi. Myanmarin hallitus kiistää syytökset huumerahojen käyttämisestä, mutta sanoo saaneensa poliittisen tilanteensa vuoksi vähemmän apua kuin Thaimaa unikkopeltojensa hävittämiseksi. Ilman korvaavaa tuotantoa unikonviljelystä ei päästä. (STT-AFP-AP)

Lue myös:

    Uusimmat