MV-lehden törkykirjoituksista syytetty Ilja Janitskin ei saapunut terveyssyistä oikeuteen – kiistää kaikki rikokset: ”Janitskin ei ole päättänyt, mitä MV-lehdessä julkaistaan”

8:19
MTV Uutiset Live oli paikalla, kun hovioikeus alkoi käsitellä Ilja Janitskinia koskevia syytteitä.

Helsingin hovioikeudessa alettiin tänään käsitellä kokonaisuutta, jossa ovat syytettynä muun muassa rasistisista ja herjaavista kirjoituksistaan tunnetun MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin ja Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman.

Kumpikaan syytetyistä ei saapunut henkilökohtaisesti paikalle hovioikeuteen.

Janitskin oli toimittanut etukäteen oikeudelle lääkärinlausunnon, jonka mukaan hän ei pysty osallistumaan terveyssyistä istuntoon. Oikeudessa häntä edustaa kaksi asianajajaa. Janitskinia on määrä kuulla myöhemmin oikeudenkäynnin aikana.

Käräjäoikeus: Loukkasi useiden ihmisten kunniaa

Käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Janitskinin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen yhteensä 16 eri teosta. Käräjäoikeuden mukaan Janitskin valjasti verkkojulkaisunsa asiattoman ja useiden ihmisten kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi.

Valituksensa mukaan Janitskin kiistää kunnianloukkausrikokset, tekijänoikeusrikokset, kiihottamiset kansanryhmää vastaan ja rahapelirikokset, joista hänet tuomittiin käräjillä.

Bäckman tuomittiin käräjillä vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa Venäjän informaatiovaikuttamista tutkineen toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta.

Bäckmanin syytteitä käsitellään vasta myöhemmin. Aroa koskevat rikossyytteet ovat esillä viikon päästä maanantaina.

Tänään hovioikeudessa käsitellään Janitskinin tekemäksi epäiltyjä törkeitä kunnianloukkauksia ja tekijänoikeusrikoksia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kirjoituksia nimimerkeillä

Janitskin kiistää kaikki rikokset.

– Kiistämisen peruste liittyy Janitskinin vastuuaseman puuttumiseen, hänen asianajajansa Anu Koivu sanoi hovioikeudessa.

Janitskin perusti MV-verkkojulkaisun syksyllä 2014. Aluksi julkaisu käytti nimeä "Mitä vittua".

– Jo tämä nimi kertoo sen, että kovinkaan vakavasta kirjoittelusta ei ole ollut kyse, Koivu sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Julkaisussa käytettiin niin sanottuja toimittajanimimerkkejä, joita oli yhteensä 13 kappaletta. Puolustuksen mukaan nimimerkkien T2–T14 takana oli useita eri kirjoittajia. Janitskin kirjoitti omat kirjoituksensa omalla nimellään.

– Kirjoittajilla on ollut vapaa julkaisuoikeus. Janitskin ei ole päättänyt mitä julkaistaan eikä hänellä ole edes ollut mahdollisuutta puuttua siihen. Janitskin on tehnyt kaikille selväksi, että jokainen on itse vastuussa omista kirjoituksistaan, Koivu kertoi.

"Kutsui humoristisesti itseään päätoimittajaksi"

Puolustuksen mukaan Janitskin ei ole missään vaiheessa nimennyt itseään MV-verkkojulkaisun päätoimittajaksi tai vastaavaksi toimittajaksi.

– Janitskin on päätynyt tähän asemaan, koska hän on jossain vaiheessa humoristisesti kutsunut itseään tuon julkaisun päätoimittajaksi, Koivu totesi.

Puolustus korosti, että Janitskin ei voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen siitä, jos joku MV-lehden julkaisua lukenut provosoituu jostakin tekstistä ja alkaa sen jälkeen maalittaa julkaisun kohdetta.

– Janitskin ei vastaa lukijoiden toiminnasta, se on täysin absurdi ajatus, Koivu sanoi.

"Tässä mitataan sananvapauden rajoja"

Aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen piti hovioikeuskäsittelyn aluksi painavan puheenvuoron siitä, miten koko oikeudenkäynnillä on iso merkitys tämänhetkisessä yhteiskunnassa.

– Tämä juttu liittyy tällä hetkellä yhteiskunnassa hyvin ajankohtaiseen ja merkittävään ilmiöön. Tässä jutussa mitataan sananvapauden rajoja. Lisäksi tässä mitataan sitä, millä pelisäännöillä median nimissä on sallittua tehdä ja julkaista juttuja, Hämäläinen totesi.

Oikeudenkäynnissä on useita eri rikoksia ja jutuissa useampia eri asianomistajia, jotka ovat toisistaan riippumattomia. Kaikkia yhdistää MV-lehti.

– MV-lehti on matkan varrella saanut aika paljon kritiikkiä siitä, että siinä käytetään hyvin paljon muualta kopioituja, tarkistamattomia ja keksittyjä juttuja, syyttäjä sanoi.

– Siinä käsitellään myös hyvin paljon sellaisia juttuja, jotka kohdistuvat juttujen kohteena olevien ihmisten yksityiselämään ja loukkaa heidän yksityisyyttään, hän jatkoi.

Syyttäjän mukaan Janitskin on päävastaaja

Johan Bäckmania koskeva vainoamisrikos Jessikka Aroa kohtaan tehtiin myös MV-median kautta.

Oikeudenkäynnissä syytettynä oleva nainen puolestaan ylläpiti MV-lehden keskustelufoorumia ja toimi syyttäjän mukaan Janitskinin sijaisena.

– Syyttäjän käsityksen mukaan Janitskin on jutussa päävastaaja ja hän on henkilö, joka on vastannut MV-lehden sisällöstä ja toimituksesta, Hämäläinen kertoi.

Käräjäoikeus päätyi tuomiossaan siihen, että Janitskinin asema julkaisussa oli keskeinen ja hänellä oli vastuuasema verkkojulkaisussa. Hovioikeus käsittelee juttua lokakuun loppuun saakka.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja