MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

MV-julkaisun Ilja Janitskinin ja"kohudosentti"Johan Bäckmanin syytteiden käsittely alkaa - MTV paikalla hovioikeudessa 8:19
Ilja Janitskinin ja Johan Bäckmanin syytteiden käsittely alkoi hovioikeudessa viime lokakuussa.

Helsingin hovioikeus antaa tänään tuomion MV-julkaisua koskevassa rikosasiassa. Käräjäoikeus tuomitsi syksyllä 2018 julkaisun perustajan Ilja Janitskinin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri teosta MV-julkaisun ja Uber Uutisten toiminnassa.

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin oli vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018 verkkojulkaisujen omistaja, päätoimittaja, vastaava toimittaja sekä sisällöistä vastannut henkilö ja näin vastuussa julkaisujen toiminnassa tehdyistä rikoksista.

Käräjäoikeuden mukaan Janitskin valjasti verkkojulkaisunsa asiattoman ja useiden ihmisten kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi.

– MV-lehdessä on julkaistu lukuisia asianomistajia loukkaavia sekä rasistisia kirjoituksia. Kirjoitukset ovat sisältäneet valheellisia tietoja ja halventavia vihjauksia sekä henkilöiden yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia asioita. Näiden kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä tai muutakaan hyväksyttävää syytä, käräjäoikeus totesi tiedotteessaan.

Hovioikeuden ratkaisu annetaan iltapäivällä kahdelta.

Johan Bäckman tuomittiin käräjillä Ylen toimittajan vainoamisesta

Janitskin tuomittiin kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kolmesta tekijänoikeusrikoksesta, kahdesta salassapitorikoksesta, kahdesta rahapelirikoksesta ja neljästä rahankeräysrikoksesta.

Janitskin on hovissa kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin sillä perusteella, että hän ei olisi ollut vastuussa MV:n sisällöstä.

Hänen mukaansa hän ei ole syyllistynyt rikoksiin ja lisäksi hän on pitänyt tuomittua rangaistusta kohtuuttoman ankarana tekoihin nähden.

Hän perusteli rangaistuksen alentamista myös terveydentilallaan. Janitskin kuoli alkuvuodesta syöpään.

Käräjillä samassa rikoskokonaisuudessa tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman.

Hänen tuomionsa tuli Ylen toimittajan Jessikka Aroon kohdistuneesta vainoamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta ja yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

Bäckman on kiistänyt kaikki syytteet hovioikeudessa.

Käräjäoikeus: Motiivina ihmisten maineen tuhoaminen

Käräjäoikeus piti MV-asiaa täysin poikkeuksellisena rikoskokonaisuutena. MV-julkaisu ja Uber Uutiset oli sen mukaan valjastettu asiattoman ja useiden ihmisten kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi.

Julkaisujen toiminnassa on lisäksi toistuvasti, pitkäkestoisesti ja säännönmukaisesti julkaistu lainvastaisesti muille oikeudenhaltijoille kuuluvaa sisältöä sekä suhtauduttu täysin piittaamattomasti salassapitosäännöksiin sekä sääntelyyn rahankeräyksestä ja rahapeleistä.

Oikeuden mukaan toiminnan motiivina on ollut muun muassa ihmisten maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa.

– Käyttämällä toiminnassa verkkojulkaisuja on asianomistajiin kohdistunut toiminta pyritty joukkoistamaan siinä myös onnistuen. Teot ovat olleet erittäin vahingollisia, käräjäoikeuden tiedotteessa sanotaan.

Yksi juttukokonaisuuden asianomistajista, mediayhtiö Sanoma on STT:n suurin omistaja. 

Lue myös:

    Uusimmat