Muuttuuko mikään, kun Iranin moraalipoliisi lakkautettiin? Lähi-idän tutkimuksen professori: "Ilman muuta sisäistä valtataistelua eliitin sisällä"

Muuttuuko mikään, kun Iranin moraalipoliisi lakkautettiin? 6:05

Iranissa oikeuskansleri on ilmoittanut, että maan siveyspoliisi lakkautetaan.

Oikeuskanslerin mukaan siveyspoliisilla ei ole mitään tekemistä oikeuslaitoksen kanssa. Siveyspoliisin tehtäviin on kuulunut varsinkin naisten käyttäytymisen, pukeutumisen ja hijab-huivin käytön valvominen.

Iranissa jo kolmatta kuukautta jatkuvat mielenosoitukset saivat alkunsa, kun nuori kurdinainen sai surmansa moraalipoliisin käsissä.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola ei pidä maan siveyspoliisin lakkauttamista yllättävänä ratkaisuna.

– Jo jonkin aikaa on tiedetty, että hallitsevan regimin (hallinnon) keskuudessa on esiintynyt myös tämäntyyppisiä mielipiteitä, että tässä pitäisi antaa jonkinnäköisiä myönnytyksiä.  

Juusolan mukaan asia ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys.

– Kyllä siellä on ilman muuta sisäistä valtataistelua eliitin sisällä siitä, että millä lailla näihin mielenosoituksiin vastataan, käytetäänko pelkästään kovia otteita vai ollaanko valmiita myös myönnytyksiin.   

Juusola pitää maan siveyspoliisin lakkauttamista ensimmäisenä myönnytyksenä.

– Se on merkittävä (myönnytys), mutta ei suinkaan ratkaiseva.

Voiko nainen luopua pian hijabista?

Professori Juusola ei pidä mahdottomana sitä, että iranilaiset naiset voisivat pian kulkea kaduilla paljain päin.

– Kyllä se on mahdollista, siksi että tämä on niin laajalle levinnyt tämä kieltäytyminen, ja hallinnon sisällä on kasvavaa ymmärrystä siitä, että valvonta on käymässä mahdottomaksi.

Juusolan mukaan Iranin nykyisen hallinnon politiikan keskeinen linja on käyttää kovia otteita. 

– Ja jos vaateet kasvavat, niin on selvää että palataan jälleen kovien otteiden käyttämiseen. Eivät he ole antamassa periksi perusasioissa.

Katso yllä olevasta videosta professori Juusolan haastattelu kokonaan. Juusola kertoo siinä arvionsa Iranin islamilaisen vallankumouksen nykymerkityksestä. 


 







Lue myös:

    Uusimmat