Naiset liittyivät protestiin Iranin vanhoillisessa kaakkoisosassa – "Meneillään olevat protestit Iranissa ovat arvokkuuden vallankumouksen alku"

4:52
Katso myös: Jo kuudelle kuolemantuomio Iranin mielenosoituksissa – Suomen suurlähetystö seuraa tilannetta huolestuneena

Iranissa mustiin pukeutuneet naiset liittyivät perjantaina maanlaajuiseen protestiaaltoon vanhoillisessa Sistan-Baluchistanin maakunnassa maan kaakkoisosassa.

Verkossa julkaistuissa videoissa näkyi kymmeniä naisia maakunnan pääkaupungin Zahedanin kaduilla. Heillä oli julisteita, joissa luki "Nainen, elämä, vapaus", joka on yksi syyskuun puolivälissä alkaneen protestiliikkeen iskulauseista.

–  Joko hijabilla (hiukset ja kaulan peittämä huivi) tai ilman eteenpäin vallankumoukseen, huusivat vartalon peittävään chador-vaatteeseen pukeutuneet naiset videoilla, jotka julkaistiin Twitterissä.

Naisten johtamat protestit alkoivat syyskuussa Iranin viranomaisten ilmoitettua nuoren kurdinaisen Mahsa Aminin kuolemasta. Siveyspoliisi oli aiemmin pidättänyt hänet "väärin puetun" hijabin takia maan pääkaupungissa Teheranissa.

Turvallisuusjoukot ovat tappaneet ainakin 448 mielenosoittajaa, kertoo Oslossa toimiva ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights (IHR). Suurin osa surmista on tapahtunut juuri Sistan-Baluchistanin maakunnassa.

IHR:n johtaja Mahmood Amiry-Moghaddam luonnehtii todella harvinaiseksi sitä, että naiset osallistuivat mielenosoitukseen Zahedanissa. Miehet kaupungissa ovat osoittaneet mieltä yli kaksi kuukautta perjantairukousten jälkeen.

–  Meneillään olevat protestit Iranissa ovat arvokkuuden vallankumouksen alku, hän sanoo.

–  Naisille ja vähemmistöille, joita on yli neljän vuosikymmenen ajan kohdeltu toisen luokan kansalaisina, nämä protestit ovat antaneet mahdollisuuden tulla kaduille ja vaatia heidän perustavanlaatuisia ihmisoikeuksiaan, Amiry-Moghaddam sanoo.

6:46
CNN:n raportti paljastaa: Mielenosoittajia kidutetaan ja raiskataan Iranissa – "He valitsevat naisista kauneimmat"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja