Iran lakkauttaa moraalipoliisinsa: "Ei mitään tekemistä oikeuslaitoksen kanssa"

Gasht-e Ershad -siveyspoliisi perustettiin vuosituhannen alussa tiukan linjan presidentti Mahmud Ahmadinejadin kaudella.

Iranin oikeuskansleri Mohammad Jafar Montazeri on kertonut maan siveyspoliisin lakkauttamisesta, kertoo iranilainen uutistoimisto Isna.

Uutistoimiston mukaan oikeuskanslerilta oli kysytty lauantaisessa tiedotustilaisuudessa, miksi siveyspoliisin toiminta oli keskeytetty.

– Siveyspoliisilla ei ole mitään tekemistä oikeuslaitoksen kanssa, sanoi oikeuskansleri ja kertoi sen olevan lakkautettu.

Siveyspoliisin tehtäviin on kuulunut muun muassa valvoa naisten hijab-huvien käyttöä.

Huivin käyttöä koskeva laki myös tarkastelussa

Montazeri kertoi lauantaina maan parlamentin ja oikeuslaitoksen tarkastelevan lakia, joka vaatii naisilta pään peittämisen.

Vaatimus päähuivin käytöstä on ollut Iranissa esillä syyskuun puolivälissä alkaneissa suurissa mielenosoituksissa. Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Amini oli pidätetty "väärin puetun" hijabin vuoksi.

Mielenosoituksissa on muun muassa poltettu päähuiveja ja huudettu hallinnon vastaisia iskulauseita. Yhä useampi nainen on myös jättänyt noudattamatta vaatimusta käyttää hijabia.

Aiemmin tällä viikolla Iranin vallankumouskaartin kenraali sanoi ensi kertaa yli 300 ihmisen kuolleen mielenosoituksissa syyskuun puolivälin jälkeen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

6:46
Video: CNN:n raportti paljastaa: Mielenosoittajia kidutetaan ja raiskataan Iranissa – "He valitsevat naisista kauneimmat" (22.11.2022)

"Joukkovoimalla voidaan saada taantumus väistymään"

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo kehuu Iranin tuoretta päätöstä lakkauttaa huivien käyttöä valvovan siveyspoliisin. 

Hänen mukaansa se on "osoitus siitä, että kansalaisten joukkovoimalla voidaan saada taantumus väistymään".

– Toivottavasti tämä on aidosti askel kohti tasa-arvoista Irania, Ohisalo kirjoittaa tviitissään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Nykyinen siveyspoliisi perustettiin 2000-luvun alussa

Hijab-huivin käyttö tuli pakolliseksi 1980-luvulla, neljä vuotta Iranissa vuonna 1979 tapahtuneen islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Nyt lakkautettu Gasht-e Ershad -siveyspoliisi perustettiin vuosituhannen alussa tiukempaa linjaa ajaneen presidentti Mahmud Ahmadinejadin kaudella. Tätä ennen maassa siveyspoliisin virkaa oli toteuttanut muut toimijat, kuten esimerkiksi puolisotilaalliset basij-joukot.

Maltillisempi Hasan Ruhani valittiin maan presidentiksi vuonna 2013. Ruhanin aikakaudella naisten pukeutumisnormit Iranissa löyhenivät hieman. Nykyinen konservatiivipresidentti Ebrahim Raisi on vaatinut paluuta tiukempaan naisten pukeutumiseen puuttumiseen ja vaati "kaikkien valtion instituutioiden valvovan huivilakia".

9:16
Uutisaamu 28.11.2022: Iranissa kuohuu – onko vallankumouksen siemenet kylvetty?

Juttua muokattu 4.12.2022 kello 15.37: Lisätty ministeri Ohisalon kommentit. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja