Muuttava välttyy sähkömittarin lukumaksulta lukemalla mittarin itse

Kuluttaja voi välttyä sähkömittarin lukumaksulta lopettaessaan sähkösopimuksen muuton vuoksi, jos hän lukee sähkömittarin itse. Linjaus löytyy kuluttajavalituslautakunnan kahdesta ratkaisusta. Lautakunnan mukaan mittarinlukumaksu voidaan periä, jos kuluttaja käyttää sähköyhtiön palveluja mittarin lukemisessa ja hänelle on tehty selväksi, että sähköyhtiö perii siitä maksun.

Lautakuntaan valittaneet kuluttajat vetosivat kiistassa muiden muassa korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n päätökseen, jonka mukaan mittarinlukumaksua ei saa periä, kun kuluttaja vaihtaa sähkötoimittajaa ensimmäisen kerran.

Kuluttajavalituslautakunnan mukaan KHO:n päätös ei ole sovellettavissa, koska kuluttajat lopettivat sähkösopimuksen muuton vuoksi.

Toisessa tapauksessa kuluttajavalituslautakunta kuitenkin katsoi, että sähköyhtiö ei voi periä mittarin lukumaksua, koska kiistatta ei voitu näyttää, että sähköyhtiö olisi kertonut asiakkaalle, että maksun voi välttää itsepalvelulla. Pelkkä maininta hinnastosta ei oikeuttanut maksun perimiseen.

Toisessa tapauksessa sähköyhtiöllä oli oikeus mittarin lukumaksuun, koska asiakas oli tietoinen, että hän olisi voinut välttyä maksulta. Vaikka vuokralla ollut valittaja ei päässyt lukemaan mittaria, kuluttajavalituslautakunnan mukaan hänen olisi pitänyt sopia asiasta vuokranantajansa kanssa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja