Yhdenkin ihmisen suihku voi nostaa vesilaskun huimaksi – näin "perusperhe voi säästää satojakin euroja"

9:56

WC-pytyn pienikin vuoto voi maksaa tuhat euroa vuodessa. Vesimittarit vaikuttavat paljon kulutukseen.

– Kymmenien minuuttien lotraus suihkussa ei ole järkevää. Suihkuveden määrään voi vaikuttaa kahdella tavalla: käyttötottumukset, eli ottaa nopeampia suihkuja ei niin kuumalla vedellä, tai toinen vaihtoehto on asentaa vedensäästösuihku, kertoo toimitusjohtaja Henri Kajula Fiksuvesi-yrityksestä.

Paljonko sinä kulutat vettä arjessa? Huomenta Suomessa keskusteltiin 22.3.2017 vedenkulutuksesta. Motivan Sami Seunan mukaan vesimittarit vaikuttavat paljon kulutukseen, ja suomalaisten ”lotrauskäyttäytymisnen” onkin parantunut.

– Mittaamisella voidaan päästä huomattaviin säästöihin. Perusperhe voi säästää satojakin euroja, Kajula kuvaa.

"WC-pytyn pienikin vuoto voi maksaa tonninkin vuodessa"

Suihkussa käynti vie noin puolet keskivertotalouden vedestä. Lisäksi siinä käytetään runsaasti lämmintä vettä, joka lämmitetään mahdollisesti vielä sähköllä

– Jos perheessä on yksikin ”ravustaja”, eli asukas, joka viihtyy hyvin pitkiä aikoja päivässä suihkussa, kyllä se näkyy vesilaskussa. Yhden ihmisen suihkussa käynti voi nostaa perheen vesilaskun huimaksi, plus sitten vielä energialasku, kertoo energiatehokkuuden asiantuntija Seuna.

Kajulan mukaan veden hinta on noussut, samoin vesien käyttövesimaksut.

– Tulevaisuudessa makea vesi ei tule riittämään kaikille, siksi meidän tulee kehittää tekniikkaa, jota ongelman ratkaisemiseksi viedä muualle.

Peseytyminen on suurin veden kulutuksen osuus. Suihku hallitsee kulutusta, mutta WC-pönttöjen osuus on pienempi kun aiemmin; uusi pönttö kuluttaa vähemmän.

 –WC-pytyn pienikin vuoto voi maksaa tonninkin vuodessa. Hyvä testi on sellainen, että odottaa puoli tuntia siitä, kun vessa on viimeksi vedetty. Ottaa pienen palan vessapaperia ja laittaa sen wc-istuimen kulhon sisälaitaan ja katsoo, kastuuko, Kajula kuvailee.

Miten vedenkulutusta voi tarkkailla? Paljonko viallinen kraana kuluttaa? Katso video ylhäältä.

***

8:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja