Pitäisikö suihkussa pissata? Teolla huikea vaikutus vuositasolla

Suomen vesivarat ovat runsaat, mutta maailmanlaajuisesti puhdas makea vesi on hupeneva luonnonvara. Sen vuoksi myös suomalaisten tulisi säästää vettä.

WC-istuin on yksi kotitalouksien vesisyöpöistä. Yhdellä huuhtelulla tavallinen vessanpönttö kuluttaa 6 litraa juomakelpoista vesijohtovettä. Vanhemmat mallit kuluttavat vettä enemmän per huuhtelu, uusimmissa malleissa veden kulutusta on vähennetty entisestään.

Ihminen käy tavallisesti pissalla kuusi tai seitsemän kertaa päivässä – jotkut ravaavat vessassa sitäkin useammin, jotkut harvemmin. Jos ajatellaan keskivertoihmisen virtsaavan seitsemän kertaa päivässä, voidaan hänen laskea huuhtovan pissan mukana viemäristä alas päivittäin 42 litraa vettä. Vuositasolla tämä tarkoittaa 15 330 litraa vettä.

Pitäisikö vessa sitten jättää vetämättä ykköshädän jälkeen vettä säästääkseen? Pönttöön lillumaan jäänyt pissa voi alkaa haista ikävästi, mutta jos aromi ei haittaa, siitä vaan! Tarpeensa voi tehdä säiden ja muiden katseiden salliessa myös ulos. Lisäksi vettä voi säästää pissaamalla suihkussa, vinkkaa IFL Science.

Säästää yli 2000 litraa vettä vuodessa

Suihkussa ihminen kuluttaa vettä joka tapauksessa. Jos hän virtsaa samalla, vessanpöntön huuhteluvettä säästyy päivässä kuusi litraa – olettaen, että ihminen käy suihkussa kerran päivässä.

Kuusi litraa säästettyä vettä päivässä kertyy vuoden mittaan 2190 säästetyksi litraksi. Jos jokainen suomalainen ottaisi suihkussa pissaamisen tavakseen, säästäisi kansakuntamme vuodessa yli 12 miljardia litraa vettä.

Siinäpä motivaatiota suihkupissalle!

Suihkussa virtsaaminen ei ole epähygieenistä

Jotta pissa ei valuisi reisiä pitkin, kannattaa virtsaaminen suorittaa viemärin yllä kyykäten. Mikäli kyykätä ei jaksa, voi suihkussa pissata suorinkin jaloin. Virtsan bakteerit kun huuhtoutuvat juoksevan veden mukana viemäriin. Lisäksi virtsan urean väitetään jopa voivan ehkäistä jalkasienitartuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat