Pienistä puroista kasvaa suuri joki – näin pienennät vesilaskuasi

Suomalaiset kuluttavat kerrostaloyhtiöissä vettä keskimäärin 155 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa. Veden kulutusta voi pienentää helposti sekä muuttamalla omia arjen rutiineitaan, että hankkimalla oikeanlaiset laitteet ja välineet.

Keskimääräinen kokonaisvedenkulutus kerrostaloyhtiöissä on 155 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa. Rivitaloyhtiöissä vastaava luku on 140 litraa vuorokaudessa. Vedenkulutus kuitenkin vaihtelee suuresti talouksittain. 

Vesi ei ole ilmaista, eikä varsinkaan lämmin vesi. Kotitalouksien käyttöveden lämmitykseen kuluu 800–1200 kilowattituntia asukasta kohden vuodessa. Tämä on viidennes kunkin henkilökohtaisesta energiakulutuksesta kotona. Lämmin vesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

Hanki nykyaikaiset laitteet ja välineet

Vettä kuluu eniten peseytymiseen. Kerrostaloyhtiöissä noin 39 prosenttia vedenkäytöstä kuluu peseytymiseen. Tämä tarkoittaa noin 60 litraa vettä vuorokaudessa. WC ja kylpyhuone ovat tästä syystä ne tilat, joissa vedenkulutusta kannattaa tarkkailla eniten.

Uudet WC-istuimet kuluttavat vettä alle puolet vanhoihin verrattuna ja toimivat jopa alle neljän litran kertahuuhtelulla. Uusien WC-istuinten huuhtelumäärän voi myös valita tarpeen mukaan.

Pesuallashanoihin ja suihkupäähän voi asentaa poresuuttimen, joka pienentää veden virtaamaa. Yksiotteiset hanat kuluttavat vettä 10-25 prosenttia vähemmän verrattuna kaksiotteisiin hanoihin verrattuna.

Hanojen virtausta pienentämällä säästää huomaamattaan paljon vettä. Suihkuhanan virtaamaksi riittää 12 litraa minuutissa ja käsipesuhanan virtaamaksi 6 litraa minuutissa.

Veden virtausta voi rajoittaa vanhoissa vesikalusteissa asentamalla suihkupään ja letkun väliin tai vesihanan sekoittimen ja suuttimen väliin tiivisteen, jossa on tavanomaista pienempi reikä.

Muuta arjen rutiineja

Pese täysiä koneellisia ja käytä erilaisia säästö- ja vajaatäyttöohjelmia. Säädä pesulämpötila 40 asteeseen tai sen alapuolelle, jos vaatteesi pesuohje sen sallii.

Huomioi myös, että uudet astian- ja pyykinpesukoneet kuluttavat vettä vain noin puolet verrattuna 15 vuotta vanhoihin koneisiin.

Astioiden tiskaaminen käsin kuluttaa 2-5 kertaa enemmän vettä kuin konetiskaus. Jos peset astiat käsin, huuhtele astiat erillisessä altaassa, äläkä käytä juoksevaa vettä huuhtomiseen.

Älä juoksuta turhaan vettä ja ota suihku kylvyn sijasta. Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi.

Jos kotonasi on vesimittari, käy tarkistamassa välillä, että mittari pysähtyy, kun vettä ei käytetä. Jos mittari ei pysähdy, on syytä epäillä vuotoa. Korjauta heti vuotava hana tai WC-istuin.

Lue myös:

    Uusimmat