Muut pohjoismaat lupaavat auttaa Ruotsia ja Suomea, jos maihin hyökätään Nato-hakemuksen aikana – nyt myös Ranska ja Baltian maat liittyivät joukkoon

Ruotsi hakee Natoon – MTV:n toimittaja kertoo, mitä Ruotsin hallitus kertoi aikataulusta 7:32
Ruotsi hakee Natoon – MTV:n toimittaja kertoo, mitä Ruotsin hallitus kertoi aikataulusta

Norja, Tanska ja Islanti kertovat yhteisessä lausunnossaan tukevansa Nato-hakijamaita Suomea ja Ruotsia, jos näitä maita kohtaan hyökättäisiin. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Yhdessä Tanska, Islanti ja Norja olemme valmiina auttamaan Pohjolan naapureitamme kaikin tarvittavin keinoin siinä tapauksessa, että maiden alueelle hyökätään Nato-hakemuksen aikana, sanoi Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre

Yhteisessä lausunnossa mainitaan, että Suomen ja Ruotsin päätökset hakea Nato-jäsenyyttä ovat suvereeneja kansallisia päätöksiä ja että Suomella ja Ruotsilla tulee olla oikeus jatkaa liittymisprosessiaan ilman ulkopuolisten puuttumista asiaan.

Lausunnossa luvataan myös mahdollisimman nopeaa prosessia Suomen ja Ruotsin hakemusten hyväksymiselle muiden Pohjoismaiden toimesta. Suomen ja Ruotsin kerrotaan täyttävän jo nyt Naton jäsenyyskriteerit.

Myös Ranska ja Baltian maat kertoivat tukevansa täysin

Ranskan presidentin kanslia kertoi maanantaina, että Ranska on valmiina tukemaan Suomea ja Ruotsia poliittisesti ja "tehostetun sotilaallisen vuorovaikutuksen" kautta kaikenlaisia uhitteluja ja aggressioita vastaan. 

Myös Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerit julkaisivat maanantaina yhteisen lausunnon, jossa luvataan Baltian maiden täysi tuki Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle.

Lausunnossa luvataan auttaa Suomea ja Ruotsia hakemusprosessin aikana sekä taataan nopea jäsenyyshakemusten hyväksyminen Baltian maissa.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisäisi Itämeren alueen turvallisuutta sekä avaisi uusia yhteistyömahdollisuuksia maanpuolustuksen saralla, lausunnossa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat