Mainos

Mustikkasadosta tulossa keskinkertaista parempi

Ensimmäiset mustikat valmistuvat Etelä-Suomessa jo ensi viikolla. Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa mustikkametsään päästään viikkoa myöhemin ja Kainuussa sekä Pohjois-Pohjanmaalla kuun loppupuolella.

Metsäntutkimuslaitoksen ja 4H-liiton marjasatotutkimuksessa arvioidaan, että vuoden sadosta on tulossa varsin mukava.

-Kypsymisessä voi kuitenkin olla suuriakin eroja läheisten metsiköiden välillä maastosta ja valon määrästä riippuen, selvityksessä korostetaan. Hyviä ja erittäin hyviä mustikkasatoja on enemmän Itä-Suomessa kuin Keski- ja Länsi-Suomessa. Vastaavasti noin joka neljännessä mustikkametsässä koko maassa on odotettavissa heikkoja ja melko heikkoja satoja. Itä-Suomessa heikkojen satojen määrä on puolta pienempi.

Puolukan kukinnassa suuria paikalliseroja

Puolukan kukinta alkoi Etelä-Suomessa tänä kesänä kymmenen päivää viimevuotista myöhemmin. Kukinnan kirjavuutta osoittaa se, että tutkituista sadasta koemetsästä 45 puolukkametsässä kukkien määrä oli runsas tai erittäin runsas tai heikko ja melko heikko. Keskinkertaista satotasoa osoittavia osoittavia metsiä oli vain kymmenen.

Kukinnan perusteella satotaso jäänee valtakunnallisesti keskinkertaiseksi, sillä hyviä ja heikkoja puolukkametsiä on tasapuolisesti eri puolilla maata.

Ensimmäiset suomuuraimet puolenkuun jälkeen

Suomuuraimen kukinnassa oli suuria eroja soitten välillä. Raakilevaiheessa satotasot laskivat selvästi useimmilla suoalueilla. Syynä olivat voimakkaat tuulet ja sadekuurot, joiden vaikutuksesta kukkien pölytys estyi.

Maastossa käyneet inventoijat ovat kertoneet vetisistä ja pehmeistä raakileista, jotka eivät kehity marjoiksi. Puustojen suojassa rämeillä ja korvissa kukinta on onnistunut paremmin ja raakileitten kypsyntä on hyvässä käynnissä. Avosoilla raakileet, suput, punertavat paikoin. Heinäkuun puolivälin jälkeen kypsyvät ensimmäiset marjat. Satotaso on laskettujen raakileiden määrän mukaan avosoilla keskinkertainen, mutta hajonnat satotasoissa ovat suuria.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.