Mainos

Mustikkaa luvassa myyntiin ennätysmäärä

Mustikkasadosta ennustetaan yhtä hyvää kuin parin vuoden takaisesta.

Mustikkaa on näillä näkymin tulossa myyntiin ennätysmäärä. Arktiset Aromit -yhdistys arvioi, että tänä kesänä mustikkaa kerätään myytäväksi jopa 4 miljoonaa kiloa.

- Aikaisempi ennätys on 3,5 miljoonaa kiloa, ja se on parin vuoden takaa. Yhtä hyviin tuloksiin on päästy aiemmin joskus 1970-luvulla, yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo.

Moision mukaan lopullinen mustikkamäärä riippuu siitä, jaksavatko ulkomaalaiset poimijat kerätä marjoja yhtä ahkerasti jatkossa kuin satokauden alussa. Hän arvioi, että Suomen metsissä on tänä satokautena ahkeroinut kaikkiaan noin 4000 ulkomaalaista poimijaa, joista suunnilleen 1500 on thaimaalaisia.

Helle haittaa poimintaa

Suomalaisista marjoja poimivat myyntiin pääasiassa eläkeläiset. Moisio kertoo, että tämä on vaikuttanut siihen, että kuumat hellepäivät ovat hidastaneet marjojen tuloa kauppaan.

- On ihan ymmärrettävää, että iäkkäämmät ihmiset eivät lähde mielellään helteellä poimimaan marjoja, Moisio tuumaa.

Hän muistuttaakin, että varsinkin iäkkäiden ihmisten on hyvä muistaa juoda marjanpoiminnan aikana riittävästi.

- Muuten elimistöön voi syntyä nestevaje, joka aiheuttaa nopeasti väsymystilan. Siis mehu- ja vesipulloja matkaan mustikkametsään hellepäivinä.

Mustikkaa löytyy paljon

Mustikkaa löytyy luonnosta runsaasti. Moisio sanoo, että sadekesän jäljiltä mustikan laatu ei kuitenkaan ole paras mahdollinen. Mustikat ovat lisäksi pienempiä kuin viime kesänä.

Jos säät suosivat, mustikan poiminta jatkuu vielä muutaman viikon.

- Mustikoitahan poimitaan niin pitkään, että yöpakkanen pehmentää ne.

Moisio toivoo, että myös tavalliset kotitalousmarjastajat poimisivat ämpärillisen tai pari marjoja myyntiin. Tämä helpottaisi eläkeläisten työtaakkaa.

- Teollisuudelle voi poimia pieniäkin marjoja. Sen laitteistot kyllä perkaavat yhtä lailla liian pienet, värivirheelliset kuin väärätkin marjat, Moisio muistuttaa.

Vadelman kerääjillä kulta-ajat

Pari viime viikkoa ovat olleet myös luonnon vadelman kerääjille kulta-aikaa. Moision mukaan vadelmasato on ollut runsas, marjat kookkaita ja hyvälaatuisia.

- Pohjois-Suomessa metsävadelmaa pääsee vielä poimimaan avonaisilta hakkuualueilta. Etelässä marjat ovat avonaisilla paikoilla jo ylikypsiä, joten niitä kannattaa etsiä varjoisemmilta paikoilta.

Metsävadelma kasvaa kaikkialla Suomessa. Se on Arktiset Aromit -yhdistyksen selvityksen mukaan kotitalouksien kolmanneksi eniten keräämä luonnonmarja puolukan ja mustikan jälkeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.