Mainos

Mustikka- ja puolukkasadot keskinkertaisia

Mustikoiden pääsato kypsyy poimittavaksi heinäkuun puolivälistä alkaen. Toukokuun hallat vaurioittivat kukintoja, joten kovin runsasta marjasaalista ei ole luvassa.

Tämän kesän mustikka- ja puolukkasadot muodostuvat keskinkertaisiksi. Sen sijaan suomuuraimesta on odotettavissa hyvä sato, ennustaa Metsäntutkimuslaitos.

Mustikat kypsyvät poimittaviksi Etelä- ja Keski-Suomen länsiosissa heinäkuun puolivälissä. Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla satoon päästään käsiksi heinäkuun lopulla.

Parhaat saaliit rantametsistä ja ylärinteiltä

Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo kertoo, että varsinkin Etelä- ja Keski-suomessa toukokuun hallat vaurioittivat mustikan kukintoja. Marjoja löytyy kuitenkin suojaisista paikoista.

- Klassiset paikat, joihin halla ei käy käsiksi, ovat järvien, jokien ja lampien rantametsät, järvien saaret, mäkien yläosat sekä vaarojen ylärinteet. Kylmä ilmamassa laskeutuu alas, joten siellä on enemmän näitä vaurioita kuin yläosissa, Salo kertoo.

Jos säät pysyvät normaaleina, puolukan ennustetaan kypsyvän Etelä- ja Keski-Suomessa elokuun lopussa ja Oulun ja Lapin lääneissä syyskuun ensimmäisestä viikosta lähtien.

Puolukkaan halla ei vaikuttanut, koska se kukkii mustikkaa huomattavasti myöhemmin. Tänä vuonna puolukan kukinnot vain jäivät hieman tavanomaista vähäisemmiksi.

Säiden salliessa suomuurain kypsyy avo- ja vähäpuustoisilla soilla heinäkuun puolivälin jälkeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.