Kauniaisten murhan yrityksestä etsitty mies suostui toteuttamaan kultaliikkeen ryöstön 300 euron palkkiosta – tuorein tuomio törkeästä kätkemisrikoksesta

Kauniaisissa huhtikuussa tapahtuneesta murhan yrityksestä epäillyn 41-vuotiaan virolaistaustaisen Marko Kuuran rikoshistoriasta löytyy kultaliikkeen aseellinen ryöstö ja vaimon pahoinpitely. Tuorein tuomio tuli törkeästä kätkemisrikoksesta, kun mies osti varastetun auton ja käytti sitä väärillä rekisterikilvillä.

Poliisi julkaisi miehestä uuden kuvan perjantaina. Samalla poliisi julkisti miehen nimen.

Tämä juttu perustuu tuomiomioistuinten asiakirjoihin. 

Tuomioistuinten ratkaisujen perusteella nyt epäilty murhan yritys on ehdottomasti vakavin rikosepäily miehen historiassa. Miehellä ei ole rankkaa väkivaltarikoshistoriaa, eikä hän näytä muutoinkaan olleen liikkeelle paneva voima muissakaan syykseen luetuissa rikoksissa.

Tuomioiden perusteella miehen tuttavapiiriin kuuluu rikoksia ammatikseen tekeviä henkilöitä.

Varastettu pakettiauto

Järvenpäästä katosi maaliskuussa 2019 erään koneurakointiyrityksen omistama Mercedes-Benz -merkkinen pakettiauto. Yritys oli hankkinut auton käytettynä Saksasta.

Auto oli ilmeisesti käynnistetty hansikaslokerossa olleella avaimella. Poliisi löysi auton myöhemmin Helsingin Kontulasta, mutta kun omistaja pääsi hakemaan sitä, auto oli jälleen kadonnut.

Poliisi pysäytti auton parin kuukauden kuluttua Espoossa ja löysi sen ratista 41-vuotiaan miehen. Mies kertoi haeskelleensa pakettiautoa ja saaneensa kavereidensa kautta tiedon, että Itä-Helsingissä myydään varaosiksi uudehkoa pakettiautoa.

Auton sivulasi oli ollut rikki ja siinä oli ollut muutakin vikaa. Mies maksoi 20 000 euron autosta tuntemattomaksi jääneelle henkilölle 4000 euroa ja asensi siihen oman rikkoutuneen autonsa rekisterikilvet.

Poliisi palautti auton sen oikealle omistajalle.

Ehdollista törkeästä kätkemisestä

Oikeudessa koneurakointiyrityksen omistaja kertoi, että auto oli vahingoittunut varkauden aikana. Kyljissä oli lommoja, sisustaa oli vahingoitettu ja autosta oli riisuttu musiikkilaitteet, lisävalot ja sumuvalosarja.

Lisäksi kaikki autossa olleet noin 7500 euron arvoiset työkalut oli varastettu. 41-vuotias kertoi, ettei tiennyt kadonneesta omaisuudesta mitään, hän oli oli ostanut auton tyhjänä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi teon 41-vuotiaan osalta törkeäksi kätkemisrikokseksi ja tuomitsi miehen viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Koeaika jatkuu kuluvan vuoden loppuun saakka.

Pahoinpitely ja ero

Tammikuun 2020 alussa 41-vuotias ja hänen sillonen vaimonsa pyysivät Länsi-Uudenmaan käräjäoikeutta tuomitsemaan heidät eroon ilman harkinta-aikaa sillä perusteilla, että he olivat asuneet erossa kahden vuoden ajan.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus suostui pyyntöön ja ero astui voimaan heti.

Erilleen muutto oli tapahtunut samoihin aikoihin, kun mies pahoinpiteli vaimonsa toukokuussa 2017 Espoossa. 

Tuomion mukaan hän repi vaimoaan hiuksista niin, että hiukset irtoilivat. Mies tarttui naista myös kaulasta ja rinnasta aiheuttaen punoittavia jälkiä.

Syyskuussa 2018 mies tuomittiin vaimonsa pahoinpitelystä 40 päiväsakkoon.

Vuokrarästejä ja häätö

Vuonna 2021 yksityinen pysäköintiyhtiö haki pysäköintivirhemaksua Helsingin käräjäoikeuden kautta. Prosessi paisutti alkuperäistä 60 euron parkkisakkoa 148 lisäeurolla.

Huhtikuussa 2016 Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen vuokrasopimuksen päättyneeksi ja antoi miehelle häädön Vantaalla sijaitsevasta VVO:n vuokra-asunnosta. Häädön syynä olivat vajaan kahden tuhannen euron maksamattomat vuokrat.

Oikeus määräsi miehen maksamaan vuokravelkansa perintäkuluineen vuokranantajalle. 

Joulukuussa 2016 Espoon käräjäoikeus määräsi miehen maksettavaksi noin tuhannen euron vuokran kuluineen samasta VVO:n Vantaalla sijaitsevasta asunnosta.

Tuolloin mies asui Kauniaisissa.

Kultaliikkeen ryöstö Helsingissä

Asiakirjojen mukaan ensimmäinen 41-vuotiaan Suomessa saamista rikostuomioista tuli helmikuussa 2006 Helsingin keskustassa Mikonkadulla tapahtuneesta kultakaupan ryöstöstä.

Helsingin käräjäoikeuden tuomion mukaan virolaistaustainen 41-vuotias ei kuulunut rikoksen pääarkkitehteihin, vaan hänet värvättiin toteuttamaan ryöstö toisen samanikäisen miehen kanssa.

41-vuotias mies kertoi myöhemmin oikeudessa, että hänelle luvattiin 5000 Viron kruunun suuruinen palkkio ryöstöstä. Summa vastasi noihin aikoihin noin 320 euroa.

Mies suostui keikkaan, koska hänellä oli velkoja maksettavanaan.

Ryöstö kesti minuutin

Ryöstön suunnitteli ja toteutti seitsemän hengen virolainen miesporukka. Miehet kävivät muiden muassa katsastamassa ryöstöpaikan etukäteen.

Pakoa varten miehet vuokrasivat Virosta henkilöauton, johon he varastivat Suomen puolelta rekisterikilvet.  Lisäksi joukkio hankki kommandopipoja, oikeaa asetta muistuttavan starttipistoolin ja vasaran.

Ryöstö eteni tarkan suunnitelman mukaan. Kaksi miehistä asettui kultaliikkeen lähistölle vahtiin varmistaakseen, ettei kultaliikkeen lähistöllä liikkunut poliiseja tai vartijoita.

Toteutukseen valittu mieskaksikko ryntäsi kommandopipot päissään kultaliikkeeseen sisään. 41-vuotiaalla oli kädessään starttipistooli, jolla hän uhkasi ja osoitteli liikkeessä olleita kolmea naismyyjää.

– Get down! I am serious, 41-vuotias huusi useaan kertaa uhatessaan naisia.

Tällä välin hänen kumpaninsa rikkoi vasaralla lasivitriinit ja kahmi niistä mukaan yhteensä 28 kelloa, joiden yhteisarvo oli 116 500 euroa.

Ryöstö kesti minuutin.

Laukaus starttipistoolilla

Paetessaan 41-vuotias laukaisi kerran starttipistoolin, jolloin takaa-ajajat luopuivat yrityksistään saada ryöstäjät kiinni.

Pakoauton luona ryöstäjät harhauttivat takaa-ajajia luovuttamalla saaliin toiselle vahtia pitäneistä miehistä. Itse he hyppäsivät autoon ja kaahasivat karkuun.

Saaliin saanut mies piilotti kellot ennalta sovitusti läheisen ravintolan vessaan, josta vahtia pitäneet miehet ja viides mies hakivat sen pois.

Miehet piilottivat saaliin viidennen miehen asunnolle ja sitten metsäpiiloihin Tampereelle.

Virolaiskopla narahti kuitenkin kiinni. 41-vuotias sai ryöstöstä 2,5 vuoden ehdottoman vankeustuomion. Muut osalliset tuomiuttiin niin ikään ehdollisiin ja ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.


Lue myös:

    Uusimmat