Mainos

Mustallamerellä uponnut kymmenen alusta

Mustanmeren laivaturmien syynä on ollut raju myrsky. Pahinta tuhoa luonnolle on aihettanut öljytankkerin katkeaminen kahtia.

Mustallamerellä tänään sattuneiden tankkeriturmien ympäristötuhot merkitsevät "ekologista katastrofia", sanovat venäläiset ympäristöjärjestöt tuoreeltaan. Polttoöljyä kuljettanut säiliölaiva katkesi kahtia ja kolme rikkipitoista kemikaalia kuljettanutta alusta upposivat kuusimetriset aallot nostattaneessa myrskyssä Mustanmeren pohjoisosassa.

Ainakin kaksi merimiestä hukkui, ja parikymmentä eri alusten miehistöön kuuluvaa merimiestä oli kateissa vielä illalla. Pelastustöitä jatkettiin kovassa myrskyssä.

- Ympäristötuhojen laajuus riippuu hätätilaministeriön ja pelastustyöntekijöiden toiminnasta, mutta joka tapauksessa kyseessä on vakava ympäristöonnettomuus, sanoi venäläisen Vihreä risti -järjestön puheenjohtaja Sergei Baranovski Ria-uutistoimistolle.

- Mereen valuneen öljyn kerääminen kestää kauan, ja turman seuraukset tuntuvat siten vuoden ja ehkä pidempäänkin, sanoi Ympäristöpuolustus-järjestön puheenjohtaja Vladimir Slivjak Interfax-uutistoimistolle.

Myrsky katkaisi venäläisen Volvoneft-139-säiliölaivan Venäjän ja Ukrainan välisessä Kertshinsalmessa, joka yhdistää Mustanmeren Asovanmereen. Aluksen peräosa ajelehti lopulta karille salmessa. Aluksen 13-henkinen miehistö saatiin pelastettua hylystä illan aikana.

Venäjä ja Ukraina perustivat yhteisen kriisikeskuksen pelastustöitä varten. Öljyvuotoa ei pystytty rajoittamaan kovan merenkäynnin vuoksi.

Liian hutera alus

Asovan kaupungista lähtenyt alus kuljetti yli 4700:aa tonnia polttoöljyä, ja mereen valui ainakin 1200 tonnia öljyä. Vuonna 1978 rakennettu alus oli alunperin tarkoitettu joki- ja rannikkokuljetuksiin. Alus ei venäläisviranomaisten mukaan ollut riittävän lujatekoinen myrskyä vastaan, ja sen olisi pitänyt jäädä satamaan myrskyn uhatessa.

Venäjän syyttäjäviranomaiset ryhtyivät illalla tutkimaan öljyturmaa.

Tuuli puhalsi yli 30 metriä sekunnissa, kertovat Ukrainan hätätilaministeriön edustajat.

Iltaan mennessä on uponnut yhteensä kymmenen alusta. Miltei samanaikaisesti öljyaluksen kanssa myrskyssä vaurioitui rikkipitoista kemikaalia kuljettanut alus. Se upposi Kavkazin satamassa Kertshinsalmessa. Muutaman tunnin kuluttua toinen rikkilastia kuljettanut alus upposi Kavkazin edustalla. Yli 40 alusta siirrettiin satamasta turvallisempaan paikkaan.

Sevastopolin edustalla kaksi venäläistä merimiestä hukkui, kun heidän metalliromua kuljettanut aluksensa kaatui.

(MTV3-STT-Itar-Tass-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.