Mainos

Musta tiistai vaivaa osakemarkkinoita loppuviikon

Suomessa uskotaan kuitenkin pörssi-indeksien nopeaan elpymiseen.

Kiinasta alkanut Mustan tiistain kurssiromahdus hermostuttaa maailman osakemarkkinoita ainakin loppuviikon. Asiantuntijat arvioivat silti, että tilanne tasaantuu melko nopeasti.

- Kurssien romahdus oli ylireaktio. Pysyvää käännettä tästä tuskin tulee, sillä yleisellä tasolla yhtiöt ovat tehneet hyvä tuloksia, arvioi Helsingin kauppakorkeakoulun professori, Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Jarmo Leppiniemi.

Kiinan keskeiset osakeindeksit romahtivat eilen yhdeksän prosenttia. Paniikki laajeni pian europörsseihin ja myös Yhdysvaltain mahtimarkkinoille, jotka yleensä ohjaavat muita pörssejä.

- Taustalla olivat pelot talouskasvun hidastumisesta ja Kiinan vedon hiipumisesta. Kun osakkeiden arvostustasot ovat korkealla, epävarmuus aiheutti mittavan korjausliikkeen, luonnehtii analyytikko Henri Parkkinen OKO:n osaketutkimuksesta.

Vauhtia alakierteelle antoi Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Alan Greenspan, joka arvioi maata uhkaavan taantuman. Leppiniemen mielestä myyntipaniikki lähtikin Kiinasta liikkeelle vain teknisesti ja ensisijaisesti kyse oli jenkkisijoittajien hermoilusta.

Yksittäisiä ylikuumenemisia

Helsingin pörssissä osakkeet heikkenivät eilen nelisen prosenttia. Valtion osakesalkku kapeni liki 900 miljoonaa euroa, koska isoja miinuksia tekivät Rautaruukki ja Neste Oil. Kansan suosikkiosakkeista Nokia, Nordea ja UPM taas heikkenivät keskimääräistä lievemmin.

Alamäki jatkui Helsingissä ja keskeisissä europörsseissä keskiviikkona, vaikka yhdysvaltalaispörssit avasivatkin nousuun. Aasiassa indeksit etsivät suuntaa, sillä Kiinan markkinat elpyivät, mutta Tokio pysyi miinuksella.

- Tiistain romahdus ei ollut meillä yhtä suuri kuin muualla, joten alamäen jatkuminen voi johtua siitä. Toisaalta indeksit kehittyvät eri lailla, sillä Helsingin osakkeet ovat myös nousseet enemmän kuin vaikka yhdysvaltalaisosakkeet keskimäärin, Parkkinen pohti.

- Lasku on sikäli perusteltu, että markkinoilla on yksittäisiä osakkeita, jotka ovat ylikuumentuneet. Huonot osakkeet ovat nousseet hyvien siivellä, ja ne tulevat myös laskemaan lisää, Leppiniemi korosti.

Hätäilemällä isot tappiot

OKO:n Parkkinen arvioi, että Musta tiistai näkynee markkinoilla jonkinasteisena hermostuneisuutena ainakin loppuviikon.

- Vähintään tämä viikko menee uuteen tilanteeseen asemoitumisessa. Joudutaan mietitään, onko tilanne todella muuttunut.

Leppiniemen mielestä piensijoittajan kannattaa pitää hermot kurissa. Taaksepäin kun ei voi enää tehdä mitään.

- Häviäjiksi jäävät näissä tilanteissa yleensä hermoilijat, jotka myyvät äkkiä kaiken pois. Tai ne, jotka panevat kaikki rahat kiinni heti, kun kurssit laskevat, Leppiniemi muistuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.