Mainos

Musiikkitalon rakentamiselle viimeinen sinetti

Yleisradion hallintoneuvosto vahvisti tänään odotetusti Helsingin Musiikkitalon rakentamisen, tosin vasta äänestyksen jälkeen. Vasemmistoliiton edustajat vastustivat Ylen osallistumista talon rahoittamiseen. Äänestyksen tulos oli 18-2 Musiikkitalon puolesta, joten rakentamiselle saatiin viimeinen sinetti.

Pikaisesti koolle kutsuttu hallintoneuvosto sai eteensä Ylen hallituksen eilisen päätöksen, jonka mukaan Yle lähtee Musiikkitalon omistajaksi ja rahoittajaksi rakennusvaiheen ajaksi.

Ylen päätöstä odotettiin pitkin kevättä ja ratkaiseva käänne tapahtui viime viikolla, kun valtiovarainministeriö tuli hätiin. Ministeri Katainen esitti, että valtio voi ostaa Ylen omistusosuuden pian talon valmistumisen jälkeen - viimeistään vuonna 2016. Näin ollen Yle rahoittaa rakentamisen lainapääomalla ja jää taloon myöhemmin vuokralaiseksi.

Hallintoneuvosto keskusteli asiasta vajaan tunnin. Äänestyksen jälkeen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) oli tyytyväinen, sitä vastoin neuvoston jäsen Esko-Juhani Tennilä (vas). ei hyväksynyt päätöstä.

- Tämä on myönteinen päätös suomalaisen kulttuuripolitiikan ja suomalaisen musiikin kanalta. Päätös oli nyt helppo tehdä, kun valtion on sitoutunut ostamaan Ylen osuuden myöhemmin, toteaa Sasi.

- Yle voi myös omistajana vaikuttaa siihen, että käyttökustannukset pysyvät kurissa. Nyt on varmaa, että ei jää pelkkää kuoppaa, jossa on vettä, vaan talo rakennetaan, lohkaisee puheenjohtaja.

Vasemmistoliiton Esko-Juhan Tennilä oli kuopasta päinvaistaista mieltä.

- Ei sitä tuohon olisi jätetty, vaikka Yle ei olisikaan lähtenyt rahoittajaksi.

- Sisällön tekeminen laissa määrätty Ylen tehtävä - ei talojen, kritisoi Tennilä. Ne rahat olisi tarvittu ohjelmistoon. Jostain ne on lainarahatkin pois, puhisi Tennilä.

Musiikkitaloa vasemmistoliitto ei vastusta, mutta Tennilän mukaan valtion olisi pitänyt kuitata Ylelle sälytetty osuus saman tien.

- Valtiolle olisi kuulunut vahvempi omistajan rooli tällaisissa hankkeissa ja Ylen pitäisi olla vuokralainen alusta saakka.

Musiikkitaloa on aktiivisesti suunniteltu Töölönlahdelle vuodesta 1995, jolloin opetusministeriö asetti ensimmäisen työryhmän. Tämän hetkisen rakennusaikataulun mukaan talo on valmis vuonna 2011.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.